in

Fără domiciliu pe buletin! Care este miza acestei propuneri şi ce efecte va avea asupra românilor din diaspora

Vicepremierul Dan Barna a anunţat că USR PLUS va propune la şedinţa coaliţiei ca domiciliul să nu mai fie pe cartea de identitate. „Asta ar permite şi o participare la vot mult mai flexibilă şi mult mai firească”, a adăugat Barna.

El a adăugat că propunerea vizează simplificarea lucrurilor, nu complicarea lor, în condițiile în care românii au nevoie în prezent de un act de proprietate sau să fie luați de cineva în spațiu pentru a-și face buletin.

„Un alt element important pe care îl vom discuta în coaliţie şi îl vom propune colegilor noştri este acela de a nu mai avea, cum este situaţia foarte multor state europene, de a nu mai avea domiciliul pe cartea de identitate, de a desface această legătură cumva artificială în care identitatea omului este condiţionată de existenţa domiciliului pe cartea de identitate pentru că asta ar permite şi o participare la vot mult mai flexibilă şi mult mai firească”, a afirmat Dan Barna, marţi la Parlament, la finalul şedinţei Biroului Politic al USR PLUS, potrivit News.ro.

Barna a adăugat că în multe țări, unde mobilitatea e mai mare, adresa nu mai figurează în cartea de identitate. Identificarea se poate face pe bază de CNP, iar domiciliul va exista în continuare, doar că nu va mai fi pus în buletin, așa cum a fost scos și numele părinților.

“Asta vrem şi noi, să nu mai fie condiţionată existenţa domiciliului, să nu mai fie pe cartea de identitate, deci elementele definitorii ale identităţii să nu mai cuprindă şi domiciliul. Că poate să aibă şi un efect electoral, asta urmează să vedem în reglementare. Oricum, vor fi tot aşa, liste de oameni care locuiesc… Primăria are domiciliul cetăţenilor. Acelea nu dispar. În momentul în care depui documentele pentru cartea de identitate, să nu mai fie necesară şi acea dovadă a adresei, adresa fiind cea pe care o declari sau cu care eşti înregistrat în celelalte documente ale primăriei, ale autorităţilor locale”, a precizat Barna.

Schimbarea procesului de votare

O astfel de modificare va schimba cu totul procesul de votare, deoarece cetățenii vor trebui să se înregistreze, altfel nu vor putea vota, așa cum se întâmplă acum, de exemplu, în Franța, a explicat politologul Cristian Pîrvulescu.  

„La noi nu e în obișnuință ca alegătorii să se înregistreze, vor avea dificultăți. Mă aștept să fie o chestiune în etapă. Sunt deja oameni care au peste 60 de ani care primesc o carte de identitate definitivă, bănuiesc că lor li se va va face modifcarea doar la cerere.

O astfel de măsură ar oferi mai multă elasticitate votului din diaspora, dar și ei vor trebui să se înregistreze. Din punctul meu de vedere, înregistrarea va deveni obligatorie”, a afirmat politologul.

Principala refomă care trebuie făcută însă este este introducerea votului electronic, pe care însă politicienii nu îl doresc cu toții, a spus Pîrvulescu: „Așa nu va mai fi absenteism. Pe internet sunt alte reguli, deci nu va fi nevoie de adresă.

Dacă rămânem ca acum, cei din diaspora vor vota sau dacă se înregistrează la secțiile de la consulate sau, dacă sunt în deplasare, prezentând un act de identitate. Problema rămâne votul multiplu. Odată ce s-a introdus soluția cu identificarea eletronică, numărul de cazuri de vot multiplu a devenit nesemnificativ și sunt ușor de reperat aceste situații datorită noilor metode de control.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Întors din Italia, și-a violat fiica minoră de 70 de ori, ce pedeapsă blândă i-au dat judecătorii români

Accident vascular cerebral după vaccinul AstraZeneca: femeie de 46 de ani moare în Calabria