in

Iohannis anulează “acordul” cu Biserica. «Stați acasă! Altfel, după sărbători vom avea înmormântări!»

Ministerul Afacerilor Interne a redeschis bisericile înaintea Paștelui, deși a închis inițial toate lăcașurile de cult, în contextul pandemiei. Ulterior, Klaus Iohannis a anulat ordinul. Şeful statului a anunțat, înaintea ședinței cu membrii Guvernului pentru stabilirea măsurilor impuse de prelungirea stării de urgență, că ”așa zisul” acord dintre MAI și Biserica Ortodoxă Română a fost ”prea optimist”.

“Dragi români, indiferent ce vă spun unii și alții, eu vă spun același lucru pe care îl spun și medicii, în frunte cu Ministrul Sănătății, același lucru pe care îl spun experții, același lucru pe care îl spune Organizația Mondială a Sănătății: Stați acasă!

Altfel, după sărbători, vom avea înmormântări!”, a subliniat preşedintele.

Românii ar fi putut merge, cu anumite condiții, la biserică în zilele premergătoare Sărbătorii Învierii, urmând ca ritualurile de Paște să fi fost săvârșite inclusiv de forțele de ordine, care vor distribui populației aflate acasă Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim.

Potrivit acordului încheiat între MAI și Patriarhie, doar românii sub 65 de ani urmai să meargă, vineri și sâmbătă, la biserică, pentru a lua pâinea sfințită.

Aceștia trebuiau să respecte regulile de distanțare socială și să completeze în declarația pe propria răspundere la scopul deplasării ”ridicarea Sfintelor Paști”.

În noaptea Învierii, lumina urma să fie distribuită de voluntarii parohiilor și de către echipajele MAI credincioșilor aflați în proximitatea casei.

Situația este la fel de complicată în aproape toate țările ortodoxe din regiune.

Aveți casă cumpărată cu credit în Italia? Iată cum ajută statul persoanele care sunt în dificultate cu plata ratelor

Româncă îngrijitoare la Alessandria, blocată în România. Prietena care i-a ținut locul a rămas blocată în Italia. Complicațiile granițelor închise