in

Joaca de-a premierul. Florin Cîţu şi-a depus mandatul. «Într-o țară normală, îl împușcau pentru dezertare»

Premierul desemnat Florin Cîțu și-a depus mandatul, cu doar câteva minute înainte de ora la care Guvernul trebuia să fie votat în Parlament. „Gestul meu trebuie interpretat în contextul prin care trece astăzi România”, a scris Cîțu pe Facebook. În aceste condiții, președintele Iohannis va reface procedura de consultări și de desemnare a unui nou premier.

Florin Cîțu a oferit o scurtă explicație pe Facebook a gestului său de retragere din funcția de premier desemnat. El spune că decizia președintelui Klaus Iohannis de a-l desemna pentru funcția de prim-ministru a fost luată „în contextul în care alegerile anticipate erau o soluție agreată de majoritatea partidelor”. “Am luat decizia să-mi depun mandatul de Prim-Ministru desemant Președintelui României. Gestul meu trebuie interpretat în contextul prin care trece astăzi România. Sunt un om de partid și înțeleg să fiu alături de partid și de Președintele lui în momentele dificile.
Cred cu tărie că pentru avea succes, în alegerile care vin, Președintele partidului trebuie să fie și Prim-Ministru. (…) Este o decizie la care am reflectat mult în ultimul timp urmărind evoluția situației prin care trece România astăzi. Rămân la finanțe. Avem multă treabă de făcut pentru perioada dificilă care urmează”, a scris Florin Cîțu pe Facebook.
Liderii mai multor partide, printre care Pro România, ALDE, PMP sau USR anunțaseră că votează guvernul astfel încât să poată gestiona criza un guvern plin. Chiar și liberalii anunțaseră că vor vota pentru Guvernul Cîțu. Au fost huiduieli în plen, după anunțul privind retragerea premierului desemnat.
„La momentul în care dl Florin Cîțu a fost desemnat, nu aveam această situație îngrijorătoare. Ludovic Orban este un om cu o putere de luptă formidabilă, el poate aduna toată puterea de care avem nevoie. Nu se oprește țara în loc prin această retragere. Prioritatea noastră nr. 1 este lupta împotriva epidemiei de coronavirus„, a declarat după anunțul retragerii liderul deputaților PNL, Florin Roman.

În schimb, aripa pro-Iohannis din PNL se pregăteşte de revoltă. Mai mulți lideri liberali din tabăra președintelui susțin că îi vor cere socoteală liderului liberal, Ludovic Orban, pe care îl acuză că l-a presat pe Florin Cîțu să își depună mandatul de premier desemnat.

”Orban își bate joc de partid și de țară, l-a șantajat pe Florin Cîțu să își depună mandatul iar președintele nu l-a putut convinge să revină asupra deciziei”, a declarat pentru G4Media.ro unul dintre liderii liberali din tabăra pro-Iohannis.

Reacţia lui Ponta

Președintele Pro România, Victor Ponta, a avut o reacție violentă la depunerea de către Florin Cîțu a mandatului de premier desemnat, spunând că în acest moment România este în război, iar în război dezertorii sunt împușcați.

„Nu am crezut că cineva poate fi atât de iresponsabil. Nu există nicăieri în lume ca un premier să fugă cu un sfert de oră înainte să fie votat mai ales că aici nu vorbim despre o situaţie obişnuită. România este în război acum, nu în război cu o armată inamică, ci cu o criză cu care nu ne-am mai confruntat niciodată şi cu care nu ştim cum să luptăm, nu ştie nimeni de fapt. Şi în război e numit un general să conducă guvernul şi fuge cu un sfert de oră înainte. În mod normal, într-o ţară normală îl împuşcau pentru dezertare şi pe el şi pe toţi ceilalţi ai lui. I-aţi văzut pe liberali ce îşi dădea palme de fericire că a fugit Cîţu”, a afirmat Ponta.El a spus că PNL este la fel de periculos pentru România precum coronavirusul.

Dramele Italiei: soț și soție, după 60 de ani de căsnicie, s-au stins în aceeași zi. ”Au murit singuri! Așa funcționează coronavirusul”

Coronavirus Italia, peste 1.000 de morți și 15.000 de cazuri. „Este nevoie de donatori de sânge”. S-ar putea ajunge la 1 milion de morți în Italia