in

Linia pentru producția de măști cumpărată din China s-a stricat. A costat un milion de dolari

măşti China milion dolari

Nu avem măşti, atrageau atenţia medicii români pe toate căile la începutul pandemiei. Statul a promis atunci că România va produce măşti cât mai curând. Sute de mii de măşti ar fi trebuit să iasă zilnic pe porţile fabricii Romarm, companie de stat unde se fac în mod normal muniţie şi arme. Dar linia de producţie, adusă din China cu un milion de dolari, nu funcţionează. Şi la o lună de la marele anunţ că România va produce măşti, statul nu a vândut nici măcar una.

Orban cere anchetă

Ministrul Apărării va demara, la cererea premierului Ludovic Orban, o anchetă referitoare la motivele pentru care a fost oprită temporar producția de măști la fabrica Romarm.

Premierul a fost întrebat, joi, despre situația de la Romarm, unde, potrivit observatornews.ro, producția de măști ar fi oprită.

„I-am solicitat domnului ministru o anchetă pentru a verifica care sunt motivele pentru care a fost oprită temporar producția și evident, sunt convins că domnul ministru va lua toate deciziile care se impun pentru a relua producția și a putea asigura piața românească din producția internă o cantitate și de la compania de la Dragomirești, din județul Dâmbovița (filiala Romarm care ar trebui să producă măști – n.r.)”, a spus premierul Ludovic Orban.

Un milion de dolari, duşi pe “apa Sâmbetei”

Virgil Popescu, ministrul Economiei, anunța la 27 aprilie că la Romarm, companie producătoare de armament deținută de stat, a fost pusă în funcțiune prima linie automatizată pentru producția de măști.

Directorul Romarm, Gabriel Țuțu, a declarat însă pentru „Observator” că maşina pentru confecţionat măşti pentru faţă de tip N95 s-a defectat încă din data de 29 aprilie, ziua când însuși premierul Ludovic Orban venise în vizită. Într-un raport citat de Observator, se menţionează că producția de la Romarm „e cu mult în afara limitelor prevăzute în contract, funcționarea mașinilor e instabilă și necesită opriri frecvente, iar nivelul de rebuturi afectează productivitatea”.

Bilanțul deceselor din Italia revine sub 100, crește numărul de infectați cu 593

Italia, moartea neașteptată a tânărului Florin Străinu, 36 de ani, găsit spânzurat: ”Nu ştim ce s-a întâmplat cu el…”