in

Românii nu mai fac copii. În 15 ani populaţia va ajunge cât era după Război

Oficial, 2013 a fost anul cu cele mai puţine naşteri de când există România ca stat modern, iar 2014 nu se anunţă mai darnic. Astfel, acest an este văzut de sociologi ca fiind al 22-lea an consecutiv de declin demografic. România pierde câte un locuitor la fiecare două minute şi 15 secunde, iar în acest ritm vom ajunge ca până în 2030 să fim mai puţini de 16 milioane de locuitori.

În urmă cu 25 de ani se năşteau anual 314.746 de copii, două decenii mai târziu, numărul acestora a scăzut aproape la jumătate. Iar evoluţia de la an la an confirmă faptul că românii iau tot mai greu decizia de a face copii.

Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că în ianuarie 2014 s-au născut cu 1.360 de copii mai puţin decât în aceeaşi lună a anului 2013. Cifrele sunt îngrijorătoare în condiţiile în care populaţia României scade cu mii de persoane pe lună, iar numărul pensionarilor a ajuns în prezent la 5,4 milioane.

Natalitatea, la jumătate

În România se nasc 21 de copii pe oră. Deşi pare mult, statisticile clasează ţara noastră pe ultimele locuri la nivel mondial la capitolul natalitate. Sporul natural s-a prăbuşit după anul 1989, atunci când, odată cu căderea regimului comunist, avortul a devenit legal.

Datele INS arată că în primii 21 de ani de democraţie, numărul copiilor nou-născuţi aproape s-a înjumătăţit. Astfel, dacă în anul 1990 s-au născut 314.746 de copii, în anul 2011 s-au născut 196.242 de copii, în acest interval de timp născându-se în total peste 5,12 milioane de copii.

La nivel mondial, România se situează pe antepenultimul loc la capitolul natalitate, potrivit datelor publicate pe site-ul Băncii Mondiale. Statisticile arată că în 2012, la noi în ţară s-au născut 10 copii la 1.000 de locuitori. Aceste cifre plasează ţara noastră pe locul trei în topul ţărilor cu cele mai puţine naşteri la 1.000 de locuitori la nivel mondial.

Cauzele scăderii natalităţii în România

„Scăderea natalităţii la noi în ţară nu este determinată de faptul că româncele nu au bani. De regulă, în ţările sărace natalitatea este destul de crescută. În România, acest lucru a fost determinat de faptul că a crescut vârsta la care românii aleg să se căsătorească. În prezent, a avea un copil nu mai reprezintă un ideal în rândul românilor. Aceştia visează să aibă job-uri de top, să călătorească. Acest lucru nu este de condamnat pentru că reprezintă evoluţia normală a unei ţări aflate în dezvoltare”, spusne sociologul Bogdan Voicu.

„E un declin cât se poate de vizibil şi sociologii fac bine că trag acest semnal de alarmă. Singurii care ar putea face ceva sunt în primul rând guvernanții, prin politici de stimulare a natalităţii. Natalitatea este extrem de importantă pentru orice stat. Statul ar trebui să investească mai mult în educaţia timpurie, în preşcolari. Nu știu dacă banii ar fi cea mai bună măsură de a-i stimula pe oameni să facă copii, cât această certitudine de a şti că ai unde să-ţi laşi copilul”, spune şi Ciprian Ciucu, directorul de programe din Centrul Român de Politici Europene.

În România, momentan, alocaţia pentru un copil este de 10 ori mai mică decât alocaţia pentru un câine vagabond, şi de 100 de ori mai mică decât alocaţia pentru un puşcăriaş.

În 15 ani populaţia va ajunge cât era după Război

„O societate nu poate să se dezvolte nici datorită drumurilor, nici datorită canalizării, nici datorită achiţiei de bunuri, se dezvoltă doar prin copii, prin volumul populaţiei, prin forţa de muncă. România pierde în fiecare an un oraş de dimensiuni medii, de 30.000 de locuitori”, spune Ana Bulai, sociolog.

Dacă acest ritm se va menţine pe termen lung, atunci în 15 ani, populaţia României va fi agală cu cea din 1946, adică nu va depăşi 16 milioane, câţi eram după două războaie care au secerat Europa. Datele statistice arată că în acest an, în luna iulie, România va avea 19.450.000 de locuitori adică vom fi cu un sfert de milion mai puţini decât anul trecut. Practic, România anului 2014 va avea acelaşi număr de locuitori ca acum 45 de ani.

Din datele furnizate de INS reiese că în 2014 va fi o înmormântare la fiecare două minute, o nuntă la fiecare 4 minute şi 15 secunde şi un divorţ la fiecare 15 minute şi 45 de secunde.

Mai mult, din trei gravide care vor trece pragul maternităţii, două vor naşte şi una va avorta, astfel încât conform statisticii din România, va fi o naştere la fiecare 2 minute şi 40 de secunde şi un avort la fiecare 5 minute şi 15 secunde.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

România, pe primul loc în topul țărilor cu hoteluri care oferă acces gratuit la internet WiFi. Italia, pe locul 41

Mândri că suntem daci: „Am venit la sărbătoarea Romei să le arătăm italienilor cine sunt dacii”