in

Un deputat de diaspora propune un acord de colaborare între două instituții din Italia și România: ”Să arătăm o altă față a noastră, ca popor”

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, i-a propus ministrului Muncii și Justiției Sociale, domnului Marius-Constantin Budăi, încheierea unui acord de colaborare între Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială din România și Institutul Național pentru Siguranță Socială din Italia.

Printr-o interpelare adresată Ministerului Muncii și Justiției Sociale, deputatul a solicitat informații cu privire la oportunitatea încheierii unui acord de colaborare între cele două instituţii, care să își desfășoare atribuțiile specifice în parteneriat pentru românii din Italia și, respectiv, pentru italienii din România. Constantin Codreanu l-a întrebat pe ministrul Muncii și Justiției Sociale care sunt acţiunile  pe care partea română trebuie să le întreprindă în vederea semnării unui astfel de acord și când ar putea fi încheiat acesta.

Demersurile deputatului Constantin Codreanu vin în contextul vizitelor repetate pe care le-a întreprins la Roma, Milano, Torino, Verona, Florența, Veneția, Bologna, Treviso, Frosinone, Tivoli, Sicilia, toate materializate în întâlniri cu înalţi oficiali italieni, reprezentanţi ai diferitelor culte, dar şi lideri ai comunității române şi reprezentanți ai sectorului asociativ românesc. În cadrul vizitei de lucru pe care a avut-o în Sicilia, la începutul lunii aprilie, parlamentarul a participat la un eveniment cu o încărcătură culturală deosebită, organizat de comunitatea locală a românilor din Santa Croce Camerina.

„Într-o zonă în care românii au de suferit, atât de pe urma stereotipurilor, cât și de pe urma unui fenomen criminal bine cunoscut și insuficient combătut, caporalato, este esențial să arătăm o altă față a noastră ca popor. Să nu uităm că vorbim de țara în care avem cel mai mare număr de cetățeni români în afara României. Prin urmare, este un demers absolut necesar. De altfel, în Sicilia, românii sunt cei care domină numeric la capitolul stranieri.

În cadrul întrevederii avute cu membrii filialei Ragusa, Sicilia, ai Alianței Românilor din Italia, am discutat despre sprijinul pe care îl așteaptă comunitatea românească din partea instituțiilor statului român pentru a implementa cu succes proiectele pe care le realizează în această regiune”, a transmis deputatul Constantin Codreanu.

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării va continua demersurile către Ministerul Muncii și Justiției Sociale în vederea obţinerii unui răspuns favorabil la solicitările explicite ale românilor din Peninsulă de a încheia unui acord de colaborare între Agenția Națională pentru Plăți și din România și Institutul Național pentru Siguranță Socială din Italia.

DEPUTAT,

Constantin CODREANU

 

Participare românească la Festival internațional de poezie la Como, ”Europa in versi”

Candidatură surpriză în Italia, la alegerile europarlamentare: ”Multă lume vrea să scrie Mussolini pe buletinul de vot”