in

Aderarea României la Schengen amânată de Germania, Olanda şi Belgia

Aderarea la Schengen a devenit un obiectiv din ce în ce mai îndepărtat pentru România. Îndoielile cu privire la voinţa Guvernului român de a respecta statul de drept au constrâns presedinţia cipriotă a UE să anuleze o reuniune dedicată aderării la Schengen, au declarat marţi, pentru AFP, surse diplomatice de la Bruxelles, scrie Euractiv.

Potrivit aceloraşi surse, Germania, Olanda şi Belgia se opun aderării invocând situaţia politică din România.

"Aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen era singurul punct pe ordinea de zi a reuniunii miniştrilor de Interne de miercuri de la Bruxelle, dar trei ţări – Germania, Olanda şi Belgia – au anunţat că se opun acestei aderari din cauza situaţiei politice din România", a explicat un diplomat.

"Agenda a devenit inconsistentă şi dintr-o dată nimic nu mai justifică întâlnirea ministrilor europeni", a subliniat un alt diplomat. Reuniunea miniştrilor Justiţiei prevăzută pentru ziua următoare a fost, de asemenea, anulată.

Presedinţia cipriotă a anunţat săptămâna trecută anularea celor doua reuniuni, dar nu a comunicat acest lucru presei.

Discuţia privind aderarea României şi Bulgariei a fost prevăzută pentru următoarea reuniune a miniştrilor de Interne din octombrie, dar "subiectul nu este încă definitivat şi nu va fi luata nicio decizie până în anul următor", a precizat un diplomat care a dorit să îşi menţină anonimatul.

Susţinerea de care se bucură în cadrul Comisiei Europene aderarea României şi Bulgariei a devenit din ce în ce mai slabă şi nimeni nu mai pledează în contextul actual pentru accelerarea luării unei decizii, a adăugat diplomatul.

Aderarea Bulgariei este legată de cea a României, iar Sofia este, în consecinţă, victima criticilor emise de membrii Schengen la adresa Bucureştiului, scrie AFP.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Panettone Battistero, făcut în România

Capacitatea de a ne indigna