in

Afaceriștii italieni fac ordine în România: ”Vom combate corupția”

Joi 20 iunie, la sala Rondă a Hotelului Intercontinental din București,Patronatul Confindustria Romania a organizat Adunarea Generală Anuală, urmată de cea de-a șaptea ediție a Forumului BOTH WORLDS, sub patronajul Ambasadei Italiei la București.

Anul acesta, tema abordată a fost cea a legalității și combaterea fenomenului corupției.

 “Conformitate & anticorupție – Metode și standarde”, un adevărat Legal Summit pe teme sensibile care așează România în prim-planul unui fenomen, acela al corupției, care nu poate fi subestimat deoarece reprezintă un adevărat obstacol în calea creșterii economice a unei țări.

Lucrările conferinței au fost deschise de Președintele Confindustria Romania, Giovanni Villabruna care a precizat că fenomenul corupției subminează credibilitatea unei țări, îi distruge imaginea atât pe plan intern dar mai ales pe plan extern determinând o reducere inevitabilă a investițiilor directe din partea altor țări.

“Corupția reprezintă un adevărat obstacol în calea creșterii economice a unei țări. De aceea Confindustria Romania va combate permanent acest fenomen în vederea protejării societăților sale membre.”

E.S, Ambasadorul Italiei la București, Marco Giungi a declarat că fenomenul corupției afectează atât sectorul privat cât și sectorul public, sub diferite aspecte: judiciar, social, economic și etic. Pe plan economic corupția determină reducerea eficienței precum și distorsionarea concurenței. Domnia sa a mai vorbit despre necesitatea transparenței în cadrul procedurilor, deoarece este singura care poate reducere riscul corupției.

În cadrul lucrărilor conferinței, din partea Guvernului României a susținut o alocuțiune Tudor Buzatu, secretar de stat în aparatul de lucru al responsabilului cu parteneriate strategice ale României care a vorbit despre promovarea standardelor de integritate în vederea promovării sustenabilității în cadrul întreprinderilor.

Adunarea Generala Confindustria Romania s-a bucurat de asemenea de prezența unor înalți magistrați din Italia care au abordat sensibilul subiect al corupției și din prisma experienței italiene și au încercat să ofere soluții concrete de combatere. 

Filippo Di Benedetto, reprezentantul procurorului general de la Procuratura Generală din Florența a afirmat că cel mai important instrument de combatere a corupției îl reprezintă o magistratură independentă de puterea politică. Doar o magistratură independentă poate proteja interesele tuturor cetățenilor.Un alt instrument de combatere a corupției ar putea fi stigmatizarea socială: cel care săvârșește acte de corupție, împotriva intereselor colectivității, este treptat împins către marginea societății, prin eliminarea sa din evenimentele importante din viața colectivității. Tot el a mai precizat faptul că acolo unde există corupție se creează un teren fertil pentru apariția fenomenului extrem al criminalității organizate.

La rândul său, Filippo RomanoDirectorul Autorității Naționale Anticorupție din Italia (ANAC) a atras atenția că fenomenul corupției, fie că este vorba despre mica corupție sau de marea corupție este întâlnit în toate statele. Chiar și Italia a avut pierderi deosebit de importante în economie din cauza corupției, avansând cifra de 60 miliarde de euro drept daune suferite de Italia în urma corupției, ceea ce a dus la sărăcirea întreprinderilor, a societății, a statului.

Elena Hach, procuror în cadrul Direcției Naționale Anticorupție a abordat și a explicat celor prezenți conceptul de intelligence infracțional, care este rezultatul corelării dintre informații și analiza informațiilor primite cu privire la un eventual raport de tranzacție suspectă.

Reprezentantul RINA ROMANIACosmin Theohari, a vorbit despreAbordarea Firmei RINA față de anticorupție: conformitate, acreditare, servicii, iar Pasquale Silvestro de la biroul TONUCCI&PARTNERS, a prezentat Integrarea juridică a modelelor de conformitate corporativă în societățile de drept din România cu participare italiană: sugestii și bune practici.

Printre invitații prezenți la Adunarea Generală Confindustria Romania s-au numărat și Președintele UGIR, George Păunescu precum și secretari de stat în Guvernul României.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Din Madagascar, în maşina de cusut: Radu Mazăre, croitor la Rahova

Ieşiţi din ţară cu copiii în perioada următoare? Atenţie la documentele de călătorie ale acestora!