in

Agricultura, la pământ din cauza gerului şi a viscolului. Vremea aspră scumpeşte alimentele

Soarta recoltei din 2012 este compromisă, în condiţiile în care la sfârşitul toamnei şi în primele luni de iarnă nu au căzut deloc precipitaţii, iar în ultima lună a nins abundent şi s-au înregistrat temperaturi foarte scăzute. Afacerile în agricultură sunt precum o loterie: câştigi sau pierzi în funcţie de vreme. Cu toate că România are potenţialul agricol de a hrăni o populaţie de patru ori mai numeroasă, acest lucru nu poate fi posibil decât în condiţii meteo favorabile.

Viscolul şi zăpada din ultima perioadă au afectat afacerile legumicultorilor, ce au înregistrat pierderi de ordinul milioanelor de euro. Ceilalţi agricultori aşteaptă dezgheţul pentru stabilirea pagubelor.

Dezastru legumicol în Galaţi

În cel mai mare bazin legumicol din România, în comuna gălăţeană Matca, 90% din cele 1500 de hectare de solarii şi seră au fost afectate de zăpezile abundente. Solariile s-au prăbuşit peste răsadurile care au fost compromise în totalitate. Cei mai afectaţi sunt fermierii care au accesat programe cu finanţare europeană, cărora, în aceste condiţii, le va fi aproape imposibil să îşi mai îndeplinească planurile de afaceri, susţine Mircea Croitoru, vicepreşedinte al Asociaţiei Profesionale Naţionale Legume – Fructe (APNLF). „La nivel de ţară, pierderile sunt de ordinul milioanelor de euro, fiind afectate atât investiţiile agricultorilor în infrastructură (solarii, sere), cât şi răsadurile din luna ianuarie 2012”, a completat Croitoru.

Altă zonă a ţării, acelaşi dezastru

Directorul general al Agro Codlea din Arad, Gheorghe Piper, spune că serele societăţii, întinse pe opt hectare de teren, au fost distruse de greutatea zăpezii căzute în ultima perioadă. „Numai înlocuirea sticlei ne va costa 150.000 lei. Deşi serele au fost pregătite corespunzător pentru venirea iernii, ele nu au rezistat la ninsorile care au căzut. Avem din cauza vremii o întârziere la plantarea răsadurilor de aproape două săptămâni”, a menţionat Gheorghe Piper.

Culturile pomicole, mai puţin afectate

Culturile pomicole au fost mai puţin afectate de ger şi zăpezi. Dar şi în acest caz perioada critică va trece după dezgheţul de primăvară. „Pomii rezistă bine până la -20 de grade atunci când culturile sunt îngrijite. Sub această temperatură pot apărea pierderi de muguri. La speciile sâmburose, cais şi prun va exista o oarecare întârziere la înflorire, dar este bine pentru că aceste culturi vor scăpa de îngheţurile târzii de primăvară”, a menţionat pro- rectorul Universităţii Agronomice Bucureşti. Iarna grea afectează culturile viticole când temperaturile scad sub -18 grade Celsius. în zona oraşului Panciu din Vrancea, unde sunt cultivate 2.400 de hectare cu viţă de vie au fost înregistrate temperaturi de -24 grade. Pagubele sunt evidente, dar încă nu au putut fi evaluate din cauza zăpezii mari, spune Dorina Iacob, funcţionar la Registrul Agricol Panciu.

Pagube şi la culturile de grâu şi rapiţă

Cât priveşte celelate domenii agricole, precum culturile de cereale de toamnă, fermierii urmează să efectueze analize în următoarea perioadă pentru evaluarea pagubelor. La culturile de toamnă, orz, grâu şi rapiţă, specialiştii de la Universitatea de ştiinţe Agronomice Bucureşti precizează că problemele au existat încă din toamnă când seceta a fost pronunţată.

„Plantele nu au intrat nepregătite în iarnă din cauza toamnei foarte secetoase. Răsărirea a fost sporadică, neuniformă. Am avut noroc cu prima zăpadă care nu s-a lipt de sol şi a creat un strat protector. însă în perioada următoare urmează să analizăm în ce proporţie îngheţul a pătruns în sol, la rădăcină. Cert este că la desprimăverire nu o să fie explozia firească de vegetaţie”, a declarat Viorel Ioan, profesor la Departamentul de ştiinţă a plantelor de la Agronomie.

Vremea aspră va scumpi alimentele

După un 2011 cu un avans spectaculos al agriculturii, care a contribuit la creşterea Produsului Intern Brut, intemperiile din această iarnă anunţă un an agricol greu care va atrage, implicit, un lung şir de scumpiri, de la pâine, până la legume şi fructe. Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR) anunţă o majorare a preturilor produselor alimentare, in perioada urmatoare, invocand atat conditiile meteo, cat si lipsa unui sprijin pentru acest sector din partea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. „Datele de la aceasta ora arata ca productia de secara va fi cu 22,9% mai mica fata de cea de anul trecut, productia de rapita cu 22%, iar productia de oleaginoase cu 7,6%. De asemenea, productiile de legume si fructe (caise, cirese, ardei etc.) vor fi aproape nule. Presedintele FNPAR, Viorel Matei cere Ministerului Agriculturii sa elaboreze strategiile si politicile agricole ale Romaniei, astfel incat „mancarea sa nu devina un lux”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ostia/ Româncă a intrat cu maşina în patru copii

Kristina Cepraga a cucerit Italia: “Regret că nu am plecat din România de mai multă vreme”