in

Alt guvern, aceleaşi biruri: taxa auto a reintrat în vigoare

De la 1 ianuarie 2013 a reintrat în vigoare taxa de primă înmatriculare auto, care va fi înlocuită cu un „timbru de mediu” pentru care proprietarii de vehicule vechi şi poluante vor plăti mai mult, iar deţinătorii maşinilor noi vor plăti mai puţin sau chiar deloc, a anunţat premierul Victor Ponta.

Taxa de primă vânzare auto, suspendată de fostul Guvern doar până la începutul acestui an, este din nou obligatorie începând cu 1 ianuarie, Executivul urmând însă să analizeze această situaţie.

Premierul Victor Ponta a precizat că plata pentru acest timbru de mediu va fi calculată în funcţie de emisia de noxe şi capacitatea cilindrică a vehiculului. „Nu se mai numeşte taxă de primă înmatriculare, se numeşte timbru de mediu. În primul rând să ţinem cont de emisiile de noxe şi de capacitatea cilindrică, sigur consumă mai mult o maşină de 5.000 (centimetri cubi – n.r.) decât una de 1.500. Eu ştiu acest lucru din experienţe extraguvernamentale. În al doilea rând, maşini noi, nepoluante – taxă mai mică, maşini vechi, mai poluante – taxă mai mare. Timbru, iertaţi-mă, trebuie să mă obişnuiesc cu noua denumire, care şi sună şi este mai corectă”, a declarat premierul.

Premierul Victor Ponta a asigurat, în luna decembrie, că Guvernul va reglementa situaţia taxei auto în prima şedinţă din 2013, precizând atunci că taxa de primă înmatriculare va fi înlocuită cu o taxă de mediu raportată mult mai strict la gradul de poluare al unui vehicul.

Taxa de primă vânzare auto, introdusă de Guvernul Boc la sfârşitul anului 2011, trebuia percepută cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate în România asupra unui autovehicul rulat şi pentru care nu a fost achitată taxa de poluare.

Suspendată până la 1 ianuarie

În ianuarie 2012, pe fondul protestelor organizate atunci în Bucureşti şi alte oraşe ale ţării în care una dintre revendicările formulate viza eliminarea taxei auto, coaliţia guvernamentală PDL-UDMR a decis să suspende pentru un an, până la 1 ianuarie 2013, taxa de primă vânzare, cu explicaţia că proprietarii de maşini vechi trebuie să beneficieze de timp suplimentar pentru a vinde autovehiculele.

În luna octombrie, premierul Victor Ponta a anunţat că sistemul de taxare a proprietarilor de autovehicule va fi modificat începând cu anul viitor, prin înlocuirea actualei taxe de primă înmatriculare cu o taxă de mediu, calculată în funcţie de nivelul de poluare, dar care să nu fie mai mare decât preţul autoturismului.

El a precizat atunci că un grup de lucru format la nivelul ministerelor Finanţelor şi Mediului analizează în prezent variantele pentru noul sistem de taxare, care să încurajeze achiziţionarea maşinilor noi şi nepoluante, şi că va fi solicitat acordul Comisiei Europene astfel încât noua taxă care să fie introdusă de la 1 ianuarie 2013.

La audierile din Parlament pentru validarea în postul de ministru al Mediului, Rovana Plumb a spus că taxa auto este o problemă sensibilă asupra căreia se vor aduce precizări noi după finalizarea bugetului, ea susţinând ca aceasta să fie o taxă de mediu, stabilită în funcţie de nivelul de poluare.

Haos la tribunale

Noua taxă impusă de Guvernul Ponta va da, cel mai probabil, din nou bătaie de cap tribunalelor. Cea introdusă în 2011, valabilă câteva zile din 2012, şi suspendată pentru restul anului, a introdus diferenţe de calcul faţă de formulele preexistente. Românii au dat statul în judecată pentru a recupera banii. De asemenea, şi în cazul noilor reglementări, persoanele care au plătit pentru taxa de poluare sume mai mari decât cele rezultate din aplicarea noii legi se pot prezenta la ghişeele organelor fiscale competente pentru a solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxa, în condiţiile legii. Este cunoscut faptul că românii care au cerut în instanţă restituirea taxei de poluare au avut câştig de cauză.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Mii de românii se întorc la muncă, după ce au petrecut sărbătorile în ţară

Şi-a bătut soţia şi soacra: arest la domiciliu