in

Băsescu, despre natalitate: Cum Dumnezeu femeia romă poate ţine cinci-şase copii, iar românca nu poate?

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că, în actualul ritm de scădere demografică, România va avea 15 milioane de locuitori în 2030, iar structura se va schimba pentru că minoritatea roma este foarte productivă, menţionând că natalitatea este o misiune pentru femeile din ţara noastră. „Nu aş vrea să vă întreb câte dintre dumneavoastră aveţi copii. Dar mă uit cât am muncit cu fetele mele, măritate-nemăritate, „Faceţi, fetelor, un copil, că până la urmă este un act patriotic”. Mă rog, cu asta mică am reuşit până la urmă, cu cea mare nu reuşesc (…) Cred că natalitatea este o misiune pe care şi femeile din România trebuie să şi-o asume. Scuzaţi-mă că o spun atât de direct”, a declarat Băsescu, la o întâlnire cu femeile de succes organizată de revista Business Woman.

„Cum Dumnezeu femeia romă poate ţine cinci-şase copii, iar românca nu poate? E adevărat, ea nu este manager, femeia romă (…) Trebuie să mergem şi în zona cealaltă. Poate maternitatea este una dintre misiunile fundamentale ale femeii, asta mi se pare mie”, a continuat Băsescu.

Mamele acuză: „Politică ceauşistă”

„Probabil preşedintele Băsescu a făcut aceste afirmaţii pe fondul entuziasmului generat de faptul că va deveni bunic. Este o viziune retrogradă. Femeia poate fi împlinită şi utilă pentru societate şi fără să fie mamă. Este greu să facă mulţi copii când nu există infrastructură: protecţie la locul de muncă, centre pentru copii în cadrul firmelor sau legea bonelor. Puţine mame din România mai sunt casnice. Viziunea preşedintelui seamănă cu politica pronatalistă ceauşistă”, susţine Ana Măiţă, preşedinta Asociaţiei „Mame pentru Mame”.

„Preşedinte jucător, naşte tu cu drag şi spor”

Douăzeci de tinere au mers, astăzi dimineaţă, în faţa Palatului Cotroceni, pentru a protesta faţă de declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu privind natalitatea, însă acţiunea anunţată drept „flash-mob artistic” s-a încheiat odată cu intervenţia jandarmilor, după câteva minute, nefiind autorizată. Tinerele, reprezentante ale unor organizaţii neguvernamentale, au afişat pancarte cu mesaje printre care „Sărăcie, rasism, misoginism. Toate «misiunile» preşedintelui”, „«Patriotismul» comunist a omorât mii de femei”, „Femei albe, femei rome, femei sărace. Solidaritate”, „Copilul ei, dreptul ei”, „Cartonaş roşu. Copiii – alegere, nu datorie. Femeile rome, cetăţene”, „Preşedinte european, uterul meu nu e competenţa ta”, „Preşedinte jucător, pentru ţară şi popor, naşte tu cu drag şi spor”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Catrinel și Mădălina au atras toate privirile la Premiile David di Donatello

Mădălina Ghenea se mută în Praga