in

Cazinoul din Constanţa, în plin proces de restaurare. Fotografii spectaculoase ale monumentului de la Marea Neagră

Lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanța au demarat la începutul anului 2020, după zeci de ani de așteptări și mai multe licitații anulate, timp în care simbolul Art Nouveau s-a degradat accelerat.

Situat pe faleza Cazinoului, monumentul istoric are astăzi ridicate schele iar muncitorii au început să decoperteze podele, să inspecteze ziduri și să găsească cele mai bune soluții pentru revitalizarea clădirii simbol a Constanței.

Autoritățile au anunțat că, după finalizarea lucrărilor de restaurare, care ar trebui să dureze aproximativ doi ani de zile, Cazinoul va fi transformat într-un centru cultural, cu săli de expoziție la subsol, unde turiștii vor putea vedea bucăți din istoria monumentului, scrie G4media.

Povestea emoționantă a deținuților politici care au zidit mesaje în pereții Cazinoului

De asemenea, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a demarat un amplu proiect de recuperare a memoriei deținuților politici care au reabilitat Cazinoul din Constanța în anii ‘50.

În timpul lucrărilor de reabilitare, în luna mai a acestui an, a fost descoperit un bilet semnat de 16 deținuți politic, ascuns în ziduri. Bucata de hârtie ruptă dintr-un sac de ciment este datată 31 decembrie 1951, atunci când autoritățile comuniste reabilitau monumentul de pe faleza orașului, distrus în urma bombardamentelor din cel de-Al Doilea Război Mondial. 

Este posibil ca multe alte astfel de mesaje să se afle în continuare zidite în pereții Cazinoului, așteptând să fie descoperite și să își ocupe locul cuvenit în istorie.

Fiica unuia dintre deţinuţii care au lucrat la reabilitarea cazinoului în anii 50 a povestit cum tatăl său a rugat-o până când a închis ochii să îi promită că va merge în Constanța și va dezgropa toate mesajele pe care el și colegii săi le-au zidit în pereții clădirii. Zeci de poezii, mesaje și gânduri care n-au ajuns niciodată la familiile deținuților politici așteaptă astăzi să fie citite pentru prima dată, după 70 de ani.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Avertisment al autorităților italiene: ”Nu putem exclude un nou val în toamnă”

Italia a înregistrat CEL MAI MIC număr de cazuri anunţat de autorităţi după primele zile ale epidemiei: doar 122 în ultimele 24 de ore