Menu
in

CCR: 9 milioane de români trebuie să iasă la vot pentru ca referendumul să fie validat

Curtea Constituţională a decis astăzi în unanimitate că Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului este constituţională în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente”, arată CCR, într-un comunicat.

Legea de modificare a Legii referendumului prevede că demiterea preşedintelui este aprobată dacă în urma desfăşurării referendumului propunerea a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, faţă de forma veche a legii care prevedea că demiterea şefului statului în urma referendumului este aprobată dacă propunerea a întrunit majoritatea voturilor cetăţenilor înscrişi în listele electorale.

Decizia de astăzi a Curţii Constituţionale spune că referendumul de demitere a lui Traian Băsescu este validat doar dacă jumătate plus unul din toţi cetăţenii de pe listele electorale, adică jumătate plus unul din aproximativ 18 milioane. Având în vederele ratele de participare la alegerile anterioare (în scădere) şi faptul că referendumul va avea loc în plină vacanţă de vară, decizia CCR ar putea duce la invalidarea referendumului din cauza participării la vot sub pragul de 50%^1.

Reamintim că la precedentul referendum de demitere a preşedintelui, în 2007, pe listele electorale permanente erau înscrise 18.301.309 persoane, din care au participat la vot 8.135.272 persoane (adică 44,45%), referendumul fiind invalidat indiferent de rezultatul votului efectiv.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version