in

Ce riscă românii cu maşini înmatriculate în Bulgaria

Taxa auto i-a revoltat pe români încă de la început. Pentru că nu au reuşit să o abroge prin proteste şi petiţii, unii şoferi au luat drumul Bulgariei pentru a-şi înmatricula maşinile la preţuri mult mai mici. Inventivitatea lor însă va fi pusă la grea încercare. Autorităţile bulgare ar putea confisca autoturismele conduse de români în momentul în care acestea intră în ţară. Este vorba de autoturismele înscrise pe numele unor bulgari pentru fentarea taxei auto. Mai mult, şi în ţară apar probleme pentru şoferii români cu numere de Bulgaria. Dacă modificările codului rutier vor fi aprobate, cei cu maşina înmatriculată în altă ţară vor avea interdicţie de a circula mai mult de 30 de zile.

De ani de zile mii de români conduc autoturisme înmatriculate în Bulgaria, folosind procure emise de proprietarul oficial, cetăţean bulgar. Asta pentru că taxele de prima înmatriculare în Bulgaria sunt de opt ori mai mici, în medie, faţă de cele din România.

Autoturismele sunt înmatriculate pe numele unui bulgar care primeşte pentru acest serviciu între 25 şi 50 de euro. În schimbul acestei sume, el semnează o procură cu care românul poate să conducă liniştit maşina.

Schema este ilegală, dar autorităţile fiscale din Bulgaria au început recent să inspecteze persoanele care au pe numele lor mai multe maşini. În majoritatea cazurilor o asemenea maşină nu costă mai mult de 2.500 euro.

Dar sunt persoane cu sute de autoturisme pe numele lor. Asta înseamnă că, dacă cineva are 100 de maşini de câte 2.500 euro fiecare şi în acelaşi timp este şomer, persoană respectivă a ascuns venituri de 250.000 de euro şi va fi acuzată de evaziune fiscală. În acest caz, proprietarul celor 100 de maşini va trebui să plătească în jur de 50.000 de euro pentru veniturile ascunse de 250.000 de euro. În cele mai multe cazuri aceste persoane nu au nimic în afară de maşinile pe numele lor, aşa că în momentul în care un asemenea autoturism va intra în Bulgaria acesta va fi confiscat de stat, scrie o publicaţie bulgară. Ziarul precizează că se aşteaptă că mulţi români să rămână facă maşinile lor cu plăcuţe bulgăreşti în perioada minivacanţei de 1 mai şi de sărbătorile de Paşti (1-6 mai) când vor vizita litoralul bulgăresc. Cotidianul mai scrie că recordul la numărul de maşini înscrise pe numele unei persoane este deţinut de un tânăr de 21 ani din oraşul Ruse care deţine pe hârtie 712 autoturisme. În afară de aceste afaceri, tânărul lucrează la o spălătorie auto. În Ruse sunt cel puţin 10 persoane cu 200-300 de autoturisme pe numele lor, situaţia este similară şi în alte oraşe din nordul Bulgariei, precum Vidin, Silistra şi Dobrici.

Interdicţie pe şoselele din ţară

Dacă modificările codului rutier vor fi aprobate, intră în vigoare interdicţia de a circula mai mult de 30 de zile cu o maşină înmatriculată în altă ţară. Cei aproximativ 80.000 de români, care au pe maşini numere de Bulgaria, se vor gândi cu siguranţă cum să ocolească legea şi să scape de taxe. Unii intenţionează deja să îsi facă buletin de Ruse.

Nu se supun legii maţinile persoanelor care au domiciliul sau o firmă în statul respectiv, cele care sunt cumpărate în leasing din acea ţară sau care sunt destinate transportului de mărfuri sau persoane.

Proiectul de lege va ajunge curănd la Guvern spre aprobare. Poliţiştii au argumente pentru a impune acest tip de restricţie.

Şoferii unor maşini nu figurează în nicio bază de date, aşa că este foarte dificil să fie identificaţi, dacă sunt implicaţi într-o infracţiune.

În situaţia în care există o corespondenţă cu autorităţile statelor vecine privind deţinătorul unui astfel de vehicul, de multe ori în baza de date nu figurează cel care conduce maşina pe drumurile publice din România.

Aşa se face că este aproape imposibil să descopere autorul unui accident rutier care a fugit de la faţa locului sau pe un hoţ care a dispărut de la locul faptei cu un vehicul cu numere străine.

Poliţiştii au introdus într-o bază de date toate aceste autoturisme, pe măsură ce ele au fost oprite în trafic, iar şoferii identificaţi.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Hrană pentru nevoiaşii din Roma FOTO

Poveste de succes la Arezzo: „Am petrecut primele trei luni într-un centru de primire”