in

Cetățenii români din străinătate NU SE POT VACCINA în țară. ”Bariere discriminatorii!” – interpelare în Parlament

Deputata USR-PLUS Diana Stoica a adresat o interpelare doctorului Valeriu Gheorghiță, Coordonatorul Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19, prin care a sesizat imposibilitatea înscrierii la vaccinare a românilor cu CNP valid, dar cu domiciliul în străinătate (deținătorii de pașaport românesc). Sesizarea a venit de la o persoană care s-a confruntat cu această situație.

”Vă felicit pentru asumarea acestei responsabilități într-o perioadă critică pentru întreaga comunitate internațională și vă asigur de colaborarea mea pentru demersurile menite să îmbunătățească sănătatea românilor. Am primit o sesizare și vă scriu în speranța că această problemă va fi soluționată rapid, astfel încât toate persoanele eligibile pentru etapele 2 și 3 să se vaccina.”, a scris Diana Gheorghiță în interpelare.

Textul sesizării este următorul:

“Vă scriu în numele meu și a potențialilor concetățeni supuși discriminării la înregistrarea pe platforma vaccinarecovid.gov.ro, persoane în etate și bolnavi cronici, cetățeni români care domiciliază în străinătate și care se află temporar în România, unii chiar pentru tratarea unor boli cronice. Problema constă în faptul că la înregistrarea în platforma vaccinare-covid.gov.ro sunt acceptați doar cetățenii români care dispun de o carte de identitate (adică aceia care au domiciliul sau reședința în România). Astfel cetățenii români care au doar pașaport românesc cu domiciliul în străinătate (având codul numeric personal totuși înscris în pașaport) nu se pot înregistra pentru vaccinare dacă nu dețin și o carte de identitate. Problema se extinde și la programările care se fac prin intermediul liniilor telefonice.

Am semnalat problema de mai multe ori, dar se pare ca nu-i nimeni să ne audă. Sperăm totuși că se poate găsi o soluție care să elimine aceste bariere discriminatorii dintre cetățenii români, mai ales în aceste vremuri tulburi. Va mulțumim pentru aducerea la cunoștință a problemei noastre în fata organelor competente în domeniu. –- P.S. Paradoxul este că noi plătim și contribuția de asigurări sociale de sănătate la CNAS, ceea ce face nedreptatea și mai pregnantă (cei neasigurați, dar care au buletin, beneficiind de dreptul de a fi vaccinați, noi nu). Rezolvarea acestei probleme ar fi simplă și ar consta în scrierea unei linii de programare de către cei de la STS care să se permită și înregistrarea cu pașaportul (urmând scanarea lui la centrul de vaccinare, așa cum s-a putut face când am votat). “

La sfârșitul interpelării, deputata USR Plus cere să i se comunice ”varianta prin care cetățenii români care au CNP, dar nu au CI, ci pașaport românesc cu domiciul în străinătate, se pot înscrie la vaccinare? Vă rog să îmi transmiteți răspunsul în scris și în format electronic, la [email protected]

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

A plecat în mod voluntar din Italia spre România și nu a mai ajuns

Italia intenționează să dea în judecată Pfizer. ”Protecţia sănătăţii cetăţenilor italieni nu se negociază”