in

Consiliul Europei: România a găzduit centre de detenţie CIA

Scandalul închisorilor CIA de pe teritoriul României revine. Comisarul pentru Drepturile Omului din Consiliul Europei, Thomas Hammarberg, a declarat că România, Polonia şi Lituania sunt trei dintre cele şapte ţări care au găzduit închisori secrete ale CIA. Hammarberg a cerut guvernelor implicate să recunoască prezenţa centrelor de detenţie pe teritoriile naţionale până duminică, 11 septembrie, atunci când se vor comemora 10 ani de la atentatele din New York.

 

Comisarul Consiliului Europei pentru drepturile omului, Thomas Hammarberg, cere Lituaniei, Poloniei şi României să recunoască rolul jucat în programul CIA de „detenţii secrete şi tortură” a suspecţilor de terorism. Thomas Hammarberg a spus, luni, 5 septembrie, că „daunele aduse sistemului nostru european de protecţie a drepturilor omului” pot fi reparate doar dacă se dezvăluie întregul adevăr. Hammarberg a mai subliniat, printr- un comunicat de presă, că o anchetă este imperativă.

România a fost complice la programul CIA de detenţii secrete, un centru de acest gen a fost deschis lângă Bucureşti, în 23 septembrie 2003, imediat după închiderea unui centru similar din Polonia, a declarat acelaşi Hammarberg.

Cel puţin unul dintre deţinuţii din Polonia a fost trimis direct la Aeroportul Băneasa, iar operaţiunile CIA au continuat în România timp de doi ani. De cealaltă parte, autorităţile române nu doresc să colaboreze şi să dezvăluie întregul adevăr în legătură cu aceste lucruri. Oficialii de la Bucureşti au negat mereu veridicitatea acestor informaţii, iar o comisie a Senatului a respins toate acuzaţiile.

De la finalul lui 2001, CIA a deschis o reţea de centre detenţie, în lupta contra terorismului, pentru a captura şi aresta cei mai căutaţi suspecţi. Agenţiile partenere ale CIA din diverse ţări, inclusiv europene, au colaborat îndeaproape pe această problemă, rezultând acţiuni abuzive şi excesive, care au violat drepturile omului, spune Thomas Hammarberg.

Facilităţi de maximă securitate, aşa-numitele „Siteuri Negre”, au fost înfiinţate în cel puţin şapte locaţii diferite pe continentul european, în care CIA a adus deţinuţi pentru a-i interoga. Acest lucru însemna arestarea şi închiderea în secret a suspecţilor, pe o perioadă nedefinită de timp, fără posibilitatea vreunei comunicări cu exteriorul, în celule separate.

CIA tortura suspecţii

Printre tehnicile de interogare utilizate şi autorizate de guvernul SUA se numărau nuditatea forţată, legarea în lanţuri în poziţii stresante, privare de somn perioade lungi de timp, înfometare, lovire, tehnica înecului simulat (waterboarding). Metodele erau crude, inumane şi degradante şi, în multe cazuri, era vorba despre tortură. Deţinuţi extrem de valoroşi (HVD) erau închişi pentru patru ani-patru ani şi jumătate, dar erau mutaţi dintr-un loc în altul, după câteva luni. N-au fost aduşi niciodată în faţa justiţiei, ci închişi pe termen nelimitat la Guantanamo Bay.

Polonia, România şi Lituania

În Polonia a fost deschis un centru de detenţie CIA, în 5 decembrie 2002. Cu o cursă aeriană din Bangkok au fost aduşi Abu Zubaydah şi Abd Al- Nashiri. Au avut loc apoi alte extrădări în februarie, martie şi iunie 2003, inclusiv pentru cei doi colaboratori la conspiraţia din 11 septembrie 2001, Khalid Sheik Mohammed şi Ramzi Binalshibh.

Oficialii polonezi nu au fost implicaţi în nicio operaţiune de interogare sau reţinere a suspecţilor, dar, evident, au acordat o aprobare la cel mai înalt nivel pentru acestea, plus asistenţă din partea serviciilor secrete. Investigaţia, în desfăşurare, condusă de procurorul-şef a avut un rol crucial în recunoaşterea responsabilităţii, iar rezultatele vor fi date publicităţii imediat ce vor fi gata.

Lituania a fost, de asemenea, o ţară europeană care a găzduit „Centre Negre” CIA. Autorităţile lituaniene au arătat „o oarecare disponibilitate” de a dezvălui adevărul, în special printr-o anchetă parlamentară şi o investigaţie, timp de un an, condusă de Biroul procurorului general. O delegaţie a Comisiei pentru Prevenirea Torturii a avut permisiunea de a vizita două locaţii, identificate de comisia parlamentară ca fiind dotată pentru a găzdui deţinuţii CIA. Oricum, au rămas întrebări esenţiale fără răspuns referitoare la durata şi scopul exact al facilităţilor.

Secretele CIA, dezvăluite într-un tribunal din New York

Atacul lui Hammaberg survine după dezvăluirile noi privind programul CIA. Se pare că o reţea secretă de companii private americane, coordonate de un important contractor din domeniul apărării, a jucat un rol crucial în programul secret de transport al suspecţilor de terorism. Aceste noi dovezi reies dintr-un set de documente depuse la un tribunal din New York în cadrul disputei legale dintre două companii aviatice.

Ambele părţi în conflict au citat programul de transport al deţinuţilor în mărturiile lor. Companiile se luptă pe suma de 874.000 de dolari, acordaţi companiei Richmor de un tribunal newyorkez, pentru acoperirea costurilor neplătite ale zborurilor secrete.

Richmor acuză SportsFlight în 2007 că nu i-a plătit peste 1,15 milioane de dolari pentru cel puţin 55 de misiuni angajate de DynCorp pentru guvern. Avioanele companiei private făceau şi 10 aterizări într-o singură misiune, iar guvernul american plătea până la 300.000 de dolari pe zbor. Unele avioane au aterizat în apropiere de locaţiile unde opera CIA – Kabul, Bangkok şi Bucureşti.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

VIDEO INCREDIBIL Marcel Pavel a încurcat versurile imnului naţional, înaintea meciului cu Franţa

Hamali români abuzivi la Veneţia: cer 40 de euro pentru a căra valizele turiştilor