in

Copiii săraci ai României se culcă flămânzi şi merg pe jos kilometri pentru a ajunge la şcoală

Unu din zece copii nu are suficientă mâncare și se duce flămând la culcare, iar aproape o cincime dintre copiii din mediul rural merg peste 8 kilometri pe jos pentru a ajunge la școală, arata concluziile raportului „Bunăstarea copiilor din mediul rural în 2020”, lansat de Fundaţia World Vision România.

Copiii constituie categoria socială cea mai expusă sărăciei şi excluziunii sociale, România fiind în fruntea ţărilor europene în această privinţă, cu un risc de 35,8% în 2019, cu peste 12% peste media europeană, conform Eurostat. În anul 2020, nevoile de bază ale copiilor din România rurală sunt în cea mai mare parte acoperite: sub 1% spun că nu au o locuinţă, 10% dintre ei se duc uneori sau întotdeauna flămânzi la culcare seara, în timp ce o proporţie similară declara că nu au niciodată, sau doar uneori, suficientă mâncare.

O cincime dintre copiii de la sat (21%) considera că nu sunt niciodată sau sunt doar uneori fericiţi, mai arată studiul. Unu din 14 copii (7%) afirma că are o viaţă rea. Mai mult, copiii şi tinerii de toate vârstele, de la grădiniţă la liceu, din 80% dintre gospodarii muncesc în gospodărie, fac curăţenie, îngrijesc animalele sau au grijă de alţi membri ai gospodăriei. Un sfert dintre ei spun că nu sunt ajutaţi de nimeni când nu ştiu să îşi facă temele pentru acasă, iar 8% raportează chiar că nu are cine să îi îngrijească atunci când sunt bolnavi.

Doar jumătate dintre adulţii din mediul rural cunosc dreptul copiilor la protecţie şi doar o treime dreptul copiilor la libera exprimare, mai arata studiul. Peste o treime dintre părinţii chestionaţi recunosc că tipa sau strigă la copii, 11% (1 din 10) îi îmbrâncesc sau zgâlţâie pe copil, iar 4% îi jignesc.

O proporţie similară – peste 30% – dintre părinţi considera că pentru a-ţi găsi de lucru este mai important să ai relaţii decât să termini o şcoală, conform aceluiaşi raport.
Două treimi (68%) din elevii din mediul rural ajung la şcoală pe jos. 17% din copii parcurg zilnic pe jos peste 8 km ca să ajungă la ore, iar mai bine de jumătate din copiii de gimnaziu şi aproape trei sferturi din cei din clasele primare merg pe jos la scoala distanţe chiar şi mai mari.

Abandonul şcolar în gimnaziu este strâns legat de costul ridicat al şcolii şi, în egală măsură, de rezultatele slabe ale copiilor, motive indicate de 56% dintre părinţi. A crescut şi numărul celor care preferă să lucreze în loc să înveţe.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Lista secțiilor de votare din Italia pentru alegerile din 5-6 decembrie. Vezi dacă poți vota în orașul tău

a treia doza recomndata de Crisanti

Virusulogul Crisanti: „Eu nu m-aș vaccina în ianuarie. Aș dori să fiu sigur că acest vaccin a fost testat corespunzător și îndeplinește toate criteriile de siguranță și eficacitate»