Menu
in

Corriere della Sera: Cum divorţează italienii în România în 6 luni, cu doar 1500 de euro

”Veniți la noi, suntem mai rapizi și mai economici. Divorțuri low cost și last minute”. Acesta este sloganul avocaților români, gândit pentru a atrage clienți italieni sătui de timpii și de costurile necesare pentru încetarea căsătoriei în Italia. Grație noilor norme europene, care permit divorțul legal în toate țările Uniunii, crește în mod exponențial numărul cuplurilor care aleg România. Corriere della Sera a explicat de ce şi cum România a devenit un fel de “paradis” al divorţurilor rapide pentru italieni.

30% dintre italienii care divorţează în străinătate aleg România

Sunt de ajuns trei zile pentru a obține rezidența care servește la demararea cauzei la tribunalul civil român, judecătorie, care, în circa șase luni, va elibera certificatul de divorț. Totul pentru o sumă care osciliează între 1.500 și 1.700 de euro. În Italia, în schimb, pentru a divorța este nevoie de cel puțin trei ani, cu condiția ca soțul și soția să fie de acord, altfel timpii se prelungesc și costurile cresc până ajung la cheltuieli de circa 6.000 de euro. Din acest motiv cei 30% dintre italienii care divorțează în străinătate o fac în România, și este un număr în continuă creștere.

In Italia “un divorţ clasic ar dfi fost prea lung”

Corriere della Sera prezintă apoi povestea lui Gianni și a Luciei, de 47 de ani din Bologna, care au ales divorțul rapid și sunt satisfăcuți. «A fost ușor – explică Gianni – a fost de ajuns să pun o semnătură, să-i dau avocatului 1.500 de euro și să-i strâng mâna. Un divorț clasic, la noi, ar fi fost prea lung, mai ales dacă vrei să-ți reprogramezi propria viață”.

 

Care este procedura

Avocatul Claudia Rozina Cherecheș, de la Baroul din Arad ilustrează procedura: ”Pentru a putea accede la Tribunalul nostru civil cuplul trebuie să încheie un contract de închiriere pe cel puțin trei luni. Sau, mai bine, un contract pe perioadă nedeterminată, cu clauza că se poate rezilia oricând se dorește, cu un preaviz de 30 de zile. Documentul va fi înregistrat și din acel moment ești deja rezident. Adică ești în posesia domiciliului temporar. După o lună începe procedura la judecătorie. Astfel în circa 60 de zile va avea loc primul termen, pe timpul căruia ar putea să fie deja pronunțată sentința de divorț. Apoi mai e o așteptare de circa 30 de zile, pentru a avea sentința scrisă. Clienții trebuie numai să semneze o procură specială. Cheltuiala? Circa 600 de euro pentru chirie, 100 de euro pentru procură și de la 800 la 1.000 de euro onorariul meu. Totul inclus, chiar și titlul executoriu internațional care atestă că sentința va fi, potrivit normativei comunitare, valabilă și în Italia”.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version