in

Corupţie, pentru prima dată România stă mai bine decât Italia

În 2014, România şi Italia erau pe acelaşi loc la indicele de percepţie a corupţiei. Acum România este cu două poziţii înaintea Italiei. România ocupă locul 58 între statele lumii în Indicele de Percepţie a Corupţiei, fiind pe aceeaşi poziţie cu Grecia, potrivit clasamentului întocmit de Transparency International.

Transparency International realizează anual Indicele de Percepţie a Corupţiei (IPC) – un indice global agregat incluzând până la 12 surse diferite, care captează percepţia oamenilor de afaceri şi a experţilor de ţară cu privire la nivelul de corupţie din sectorul public. Punctajele acordate ţărilor reflectă gradul perceput de corupţie: 100 de puncte înseamnă deloc corupt, iar 0 puncte foarte corupt.

Clubul mafiei: ”Trebuie să fii de-al lor, ca să poți construi ceva”

Pe primele locuri în clasament se află Danemarca (91 de puncte), Finlanda (90 de puncte), Suedia (89 de puncte), Noua Zeelandă (88 de puncte) şi Olanda (87 de puncte), iar pe ultimele Sudan (12 puncte), Afghanistan (11 puncte), Coreea de Nord şi Somalia (câte 8 puncte).

România, ca şi Grecia, a obţinut un scor pe 46 de puncte, raportat la o medie a statelor Uniunii Europene de 65,36 de puncte. Italia are 44 de puncte.

În 2014 România obţinea numai 43 de puncte şi se clasa abia pe locul 69 între statele lumii, pentru ca anul acesta să existe o urcare în clasament de nouă locuri.

Italia şi România, primele la corupţie din Uniunea Europeană

În Indicele de Percepţie a Corupţiei realizat de Transparency International, Italia, România, Bulgaria şi Grecia erau în 2014 cele mai corupte țări din Uniunea Europeană, având un indice de 43 pe o scară de la 0 (însemnând țară foarte coruptă) la 100 (țară fără corupție). În 2015 este pentru prima dată în ultimii ani când indicele pentru România se înscrie într-o tendinţă ascendentă, arată Transparency International.

România rămâne în urma unor ţări ca Rwanda, Namibia, Arabia Saudită, Malaysia, Cuba şi Ghana, dar s-a clasat, aşa cum spuneam, înaintea Italiei (44 de puncte), dar şi a Turciei (42 de puncte), Bulgariei (41 de puncte), Serbiei (40 de puncte) şi Albaniei (36 de puncte). Republica Moldova a obţinut un scor de 33 de puncte, Ucraina – 27 de puncte, iar Rusia – 29 de puncte.

În România, IPC a fost calculat pentru prima data în anul 1997, pentru ca în anul 2012 să fie inclus în Strategia Naţională Anticorupţie ca indicator de performanţă al acesteia.


 


„E nedreaptă comparația cu Italia, România e mai coruptă”

Corupție, Italia și România pe același loc în clasamentul mondial

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Poet italian îndrăgostit de România: ”Sunteți un popor splendid!”

Un adevărat miracol. Cum folosesc japonezii apa ca să țină bătrânețea și cancerul la distanță