in

Data alegerilor parlamentare din România a fost fixată: românii se vor prezenta la urne pe 11 decembrie

Executivul a aprobat miercuri Hotărârea de Guvern privind data alegerilor, urmând ca scrutinul să fie organizat la 11 decembrie, informează Mediafax.

Premierul a avut discuţii cu liderii partidelor politice înaintea stabilirii datei alegerilor. PSD a pledat pentru 27 noiembrie (dată care nu corespundea însă prevederilor constituţionale legate de încheierea mandatului acutalei legislaturi) sau 4 decembrie. Social-democraţii au susţinut că organizarea alegerilor la 11 decembrie va împinge întreaga procedură de constituire a noului Parlament şi de învestire a guvernului până spre Anul Nou. Liderul PSD Liviu Dragnea l-a acuzat chiar pe premier că ar face jocul liberalilor care s-au pronunţat pentru data de 11 decembrie.

Eu i-am spus-o şi premierului, şi nu i-am spus-o nici cu supărare, nici cu nervi, dar părerea mea este că aici face jocul PNL-ului. Este un joc prost, după părerea mea, pentru că PNL-ul nu aşa câştigă sau pierde alegerile, în funcţie de dată, dar este foarte greu să nu te gândeşti în condiţiile în care am văzut declaraţii publice ale unor membri ai Guvernului tehnocrat, care au început să facă politică şi să spună că vor să candideze sau vor candida pe listele PNL-ului”, declara recent Liviu Dragnea.

De partea cealaltă, liberalii au susţinut că organizarea alegerilor pe 4 decembrie, aşa cum cereau social-democraţii, coincide cu mini-vacanţa românilor prilejuită de Ziua Naţională şi Sf. Nicolae, ceea ce va determina o prezenţa slabă la urne.

„I-am spus foarte clar dlui prim-ministru şi eu şi doamna Gorghiu că 4 decembrie este o dată foarte nepotrivită din foarte multe puncte de vedere. În primul rând, Parlamentul trebuie să fie reprezentativ, ori gândiţi-vă va fi aproape o săptămână de zile libere — Sf Andrei liber, 1, 2 decembrie liber, iar luni este şi ajun de Sf Nicolae — şi oamenii îşi vor alege aşa cum îşi vor dori de cuviinţă şi atunci — cu toate că este târziu şi eu sunt de acord, dar aceasta este Constituţia—, cea mai potrivită dată ca să nu mergem foarte departe este 11 decembrie”, declara copreşedintele PNL, Vasile Blaga.

După o pauză de 8 ani – respectiv două legislaturi – se revine la alegerea deputaţilor şi senatorilor pe lista de partid.

Ultimele alegeri parlamentare au avut loc la 9 decembrie 2012, prezenţa fiind de 41, 72%, însă scrutinul a fost organizat pe fondul crizelor politice din vara acelui an (referendumul pentru demiterea preşedintelui).

CITEȘTE ȘI:

Ponta știe cine va fi candidatul liberalilor în diaspora, la alegerile parlamentare: ”O caricatură de om, un impostor notoriu!”

Klaus Iohannis a transmis condoleanţe. ”În aceste momente grele, sunt cu gândul la toţi cei afectaţi de această cumplită tragedie”

ABUZIV Ministerul Educației rupe proiectele pentru diaspora şi îl aruncă afară fără preaviz pe consilierul pentru comunităţile din străinătate

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Consiliul Românilor de Pretutindeni, o nouă instituție coruptă, născută în România. Prioritatea „aleșilor diasporei”: traficul de influență

Exclusiv Senatorul Badea explică de ce nu a fost la Amatrice după cutremur: «Să nu fiu acuzat de campanie electorală mascată»