in

Dispreţul românilor faţă de parlamentari

Intenţia preşedintelui Traian Băsescu de a reduce numărul parlamentarilor la 300 speculează un trend extrem de actual: dispreţul românilor faţă de cei 588 de aleşi. Alegerile din decembrie anul trecut au supradimensionat Parlamentul, o instituţie extrem de ineficientă şi costisitoare, în ochii românilor. De altfel, un studiu recent dat publicităţii de casa de sondare Inscop, arată că 70,9% din respondenţi îi privesc cu rezerve pe deputaţi şi pe senatori.

Parlamentul de astăzi are o imagine dezastruoasă. Cei 588 de reprezentanţi ai românilor înregistrează pierderi importante la nivelul percepţiei publice, şi nu par să facă vreun efort pentru a schimba asta.

Statisticile înregistrate în primele şase luni de mandat ale deputaţilor şi senatorilor adâncesc imaginea de instituţie mamut bugetofagă: au muncit doar 36 de zile pe an şi au cheltuit deja tot bugetul alocat pe un an, sfidând criza în care se zbat cei mai mulţi dintre cei pe care îi reprezintă.

Viaţă de parlamentar

• Aleşii ţării prosperă din afaceri cu statul. Cum de muncit nu prea muncesc, aleşii au timp berechet să îşi managerieze propriile afaceri. Cel puţin 50 sunt asociaţi în firme care lucrează cu statul, iar valoarea totală a contractelor depăşeşte 150 de milioane de euro.

• Deşi au trecut doar şase luni din acest an, Camera Deputaţilor a rămas fără fonduri pentru deplasările externe, deputaţii fiind nevoiţi acum să caute soluţii deoarece nu pot refuza invitaţiile din străinătate.

• Parlamentul României bate noi recorduri de lene. În primele şase luni de mandat, cei 588 de membri ai legislativului au muncit efectiv, la Parlament, doar 36 de zile. Şi asta pentru că ei lucrează numai două zile pe săptămână – luni şi marţi.

Parlamentarii au optat pentru celebra activitate în teritoriu sau, pur şi simplu, zile libere: vacanţa de iarnă mai lungă decât a elevilor, Paştele catolic, două săptămâni de 1 mai şi Paştele ortodox şi, apoi, Rusaliile. Altfel, senatorii şi deputaţii se plâng că nu le ajunge bugetul de 50 de milioane de euro anual pentru hârtie igienică şi alte detalii.

• Unii dintre deputaţi şi senatori sunt muţi în Parlament, nu scot un cuvânt în plen, dar le arată alegătorilor poze din fiecare şedinţă, pentru a demonstra măcar prezenţa la lucrări. Alţii îşi împărtăşesc gândurile, melodiile preferate şi chiar articole din presă despre ei înşişi.

Aleşii ne costă 80 de milioane de euro

Traian Băsescu, promotorul reducerii numărului de parlamentari, a calculat costurile pe care le solicită 588 de parlamentari în patru ani de mandat. Acesta a declarat că prin reducerea numarul de parlamentari s-ar putea economisi la bugetul statului peste 80 milioane euro.

„Cât ne costă 588 de parlamentari? Indemnizaţia plus indemnizaţiile de şedinţă – circa 1.500 de euro pe lună de parlamentar. Suma forfetară, pentru birou, salariaţi, şofer, maşină – 2.500 de euro de parlamentar. Cazarea – circa 1.800 de euro de parlamentar. Toate înseamnă, într-un ciclu electoral, 80 de milioane de euro. Este replica mea la cei care spun cât ne costă referendumul. Nerespectarea referendumului ne costă 80 de milioane”, a explicat preşedintele Traian Băsescu.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

PD: “În curând, legea cetățeniei în Parlament”

Giani Mărcușanu: “În Sardinia nu se mai găsește de muncă”