in

Dosarul „Mită în vămi” ia amploare

Replici ale „cutremurului” care a dărâmat punctul de trecere a frontierei Siret au fost resimţite marţi, 8 februarie, la graniţa de sud-vest. Peste 140 de poliţişti de frontieră şi vameşi au fost săltaţi de mascaţi, ulterior o mare parte fiind arestaţi preventiv, pentru că ar fi lăsat la voia întâmplării contrabanda cu alcool şi ţigări, dar ar fi avut grijă să strângă şpăgile cu căciula.

Sumele de bani pe care poliţiştii şi vameşii suspectaţi de favorizarea contrabandiştilor sunt foarte mari, anchetatorii estimând că aceştia luau pe o singură tură aproximativ 5.000 de euro.

Operaţiunea a fost declanşată joi, 3 februarie, la Vama Siret. În lotul Siret, procurorii DNA au reţinut 59 de persoane, între care un comisar de poliţie de frontieră, lucrători de poliţie la Punctul de trecere a frontierei Siret- Suceava şi lucrători vamali din cadrul Biroului Vamal Siret.

Şeful Vămilor, demis

Şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, Radu Traian Mărginean, a fost demis din funcţie prin decizie a premierului Emil Boc. Mărginean este acuzat de luare de mită, infracţiune pedepsită de Codul Penal, cu închisoarea între 3 şi 12 ani. Şeful Vămilor este, conform procurorilor, cel care a primit şpagă în valoare de 130.000 de euro, în schimbul căreia a numit-o pe Nicoleta Dobrescu la şefia Vămii Halmeu. Procurorii DNA care anchetează dosarul mitei de la Halmeu au susţinut în faţa instanţei că mita a fost luată „în numele şi pentru un partid politic”. Surse judiciare susţin că persoana care a intermediat mita dintre şeful Autorităţii Vămilor şi şefa Vămii Halmeu este un apropiat al PDL, „cu o influenţă foarte mare în partid”.

Corupţia din vămi este un fenomen cunoscut de ani de zile. O recunosc autorităţile. Unul dintre liderii de sindicat vorbeşte despre un sistem ca o tablă de şah, pe care, de la vameş la politician, cu toţii şi-ar împărţi „prada” din şpăgi. Liderul sindical a spus că vameşii sunt doar pionii, caii sunt şefii de tură, nebunul este un lider sindical, tura e şeful vămilor, iar mai sus e regina, un partid, dar şi regele.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

ROMA/ Invitaţie la spectacol: “Acasă la RORO”

Redactie