in

Efectul Libia: Petrom a scumpit benzina la 1,4 euro

Tensiunile din nordul Africii şi Orientul Mijlociu au efecte în buzunarele românilor. OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră de pe piaţa românească, a majorat preţul carburanţilor cu nouă bani pe litru, pe fondul cotaţiilor ridicate ale barilului de ţiţei şi ale produselor petroliere, influenţate de faptul că Libia a redus livrările de petrol cu 25%.

Astfel, cel mai scump sortiment de benzină, OMV Carrera 100, costă 5,79 de lei (1,4 euro), iar cel mai ieftin – premium fără plumb 95, este 4,99 lei pe litru. Preţul motorinelor variază de la cinci lei la 5,54 de lei pe litru. Mariana Gheorghe, CEO Petrom, a spus că preţul carburanţilor la pompă este mai mare din cauza faptului că turbulenţele din Libia au dus la creşterea cotaţiilor petrolului pe pieţele internaţionale.

Petrom estimează un preţ mediu al barilului de 80-100 de dolari pentru acest an. Cotaţiile Brent ale barilului au ajuns chiar şi la 119,8 dolari, cel mai mare nivel din august 2008.

Anul trecut, toate companiile petroliere din România au scumpit carburanţii, fără nicio legătură cu evoluţia preţului barilului de petrol, cu majorarea taxelor de către stat sau cu deprecierea leului faţă de dolarul american. Aceasta este concluzia unui raport preliminar realizat în ianuarie de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) privind piaţa carburanţilor din România. Analiza a fost făcută după ce sute de şoferi din toată ţara au protestat în faţa benzinăriilor, din cauza preţului prea mare al carburanţilor, în comparaţie cu alte ţări din Uniunea Europeană.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

100.000 de cupluri româno-italiene

Pdl împarte diaspora în patru: Italia îi revine senatorului Badea