Menu
in

Euro a depăşit pragul de 4,3 lei

Banca Naţională a României a afişat marţi, 23 noiembrie, un curs de referinţă de 4,3082 lei/euro, în creştere cu 0,29% faţă de şedinţa precedentă, în vreme ce dolarul american a câştigat teren în raport cu moneda naţională, ajungând la 3,1716 lei/dolar.

Moneda naţională s-a depreciat marţi, 23 noiembrie, banca centrală anunţând un curs de referinţă cu 1,25 bani mai mare, de 4,3082 lei/euro, cea mai înaltă cotaţie din ultima lună. Moneda naţionala s-a depreciat şi în raport cu dolarul american, iar BNR a afişat o paritate de 3,1716 lei/dolar. Leul s-a depreciat semnificativ după primele tranzacţii, iar cotaţiile au urcat până la 4,3140 lei/euro, în linie cu evoluţia valutelor din regiune, pe fondul îngrijorărilor că sprijinul acordat Irlandei nu va preveni intrarea altor state puternic îndatorate din zona euro în criză.

Temeri în jurul monedei euro

Potrivit dealerilor, deprecierea leului a fost generată şi de temeri că Portugalia ar putea fi următoarea ţară care va solicita ajutor financiar extern. Cursul euro în raport cu dolarul american a fluctuat luni, 22 noimebrie, după ce autorităţile de la Dublin au anunţat că au ajuns la un acord cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi ai Uniunii Europene în vederea aprobării unui împrumut de urgenţă. Viitorul monedei unice europene depinde de depăşirea crizei bugetare din Irlanda, a declarat ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble. El a menţionat că Berlinul trebuie să acţioneze pentru a ajuta la depăşirea crizei irlandeze, deoarece aceasta ar putea avea consecinţe atât la nivel economic, cât şi social, scrie Mediafax.

Irlanda, stat confruntat cu grave probleme financiare, a cerut ajutor ţărilor partenere din Europa şi Fondului Monetar Internaţional. Ministrul belgian al finanţelor Didier Reynders, a cărui ţară prezidează UE, a confirmat, un acord european în favoarea unui ajutor destinat Irlandei, indicând că valoarea sa ar fi de ‘mai puţin de 100 de miliarde de euro. Portugalia a apăsat şi ea „butonul de panică”. Ministrul de Finanţe a afirmat că există un risc uriaş ca ţara sa să apeleze la ajutorul european. Atât Irlanda cât şi Portugalia se confruntă cu deficite bugetare uriaşe şi cu perspectiva unor bugete extrem de austere pentru 2011. Aceste colapsuri economice pe bandă rulantă aduc zona euro în pragul destrămării, spun experţii. Mulţi susţin chiar că singura soluţie pentru ca celelalte state să nu ajungă în situaţia Greciei este renunţarea la moneda unică.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version