in

Festivalul Iei Românești la Verona. Prezentă renumita creatoare de costume populare, Maria Morar

Claudia Zlatov, o româncă rezidentă la Villafranca di Verona, organizează în acest an ”Festivalul iei românești la Verona”. La eveniment va fi prezentă și Maria Morar, cunoscută creatoare de costume populare.

”Duminică, 21 iunie 2015, vom sărbători Festivalul iei românești și alături de îndrăgiții interpreti de muzică populară: Feri Balint, Sorin Vornicu, Iuliana Viorica Zlatov și Elena Zlatov. Evenimentul va avea loc la Verona, în via Chioda 177, începând cu ora 12:30. Intrarea este liberă”, a precizat Claudia Zlatov

”Va fi premiată cea mai frumoasa ie iar concomitent cu festivalul va funcționa un târg și o expoziție de meșteșuguri populare românești. Cu această ocazie va fi prezentă cunoscuta creatoare de costume populare românești, Maria Morar” a completat ea.


Maria Morar a reuşit să promoveze şi să creeze în spiritul tradiţiilor costume populare purtate acum nu doar în ţară, ci şi peste hotare. De la cinci ani a luat acul în mână, învăţând să coase, pentru început modele mai simple, iar mai apoi o dată cu trecerea timpului, a scos propriile creaţii admirate acum nu doar de români, expoziţiile ei trecând graniţele ţării în SUA, Franţa, Italia, Germania, Iordania sau Ierusalim. Vară de vară, două sau trei săptămâni, Maria Morar învaţă îndeletnicirea meşteşugului popular copiii care se află în tabără la Muzeul Satului din Bucureşti, scrie rasunetul.ro.

Podoabele pe care le confecționează Maria Morar au fost și sunt expuse la multe târguri și expoziții, atât în țară cât și în străinătate. “Sunt apreciate și eu de aceea mă mândresc cu ceea ce fac și lucrez cu mare drag și multă daruire”, ne-a mai spus Maria, plină de emoţie. Creatoarea populară a creat costume populare pentru mai multe ansambluri din țară și artiști de muzică populară, din toate zonele țării, precizează bistritaonline.ro.

În Salva, jud. Bistrița-Năsăud, doamna Maria e cunoscută de toată lumea de când era micuță. Dar, de când e soție de preot, lumea îi mai spune doamna preoteasă. Gospodăria lor “se învârte după soare”, vorba românului. Pe lângă florile superbe de care are grijă ca de copii, soții Morar au și livadă de pruni, meri și cireși de câteva hectare, dar și grădină. Oameni gospodari, nu cumpără niciodată dulceață, legume, carne sau..palincă. Totul e făcut în casă, după rețete din vechime.

Și, cel mai important, Maria Morar nu face nimic fără să își facă înainte cruce și să spună „Doamne-ajută!” Pentru că, fără Dumnezeu, spunea ea, nimic nu e. De altfel, toată Salva e o comunitate care trăiește după reguli de demult. Sunt multe femei care cos, iar tradițiile sunt păstrate cu sfințenie. Un bun exemplu este acela că, împreună cu preotul Dumitru Morar – soțul Mariei – sătenii din Salva și-au construit, în numai 28 de zile, o mănăstire a lor, relatează blog.ecarpathian.com.Program “Festivalul iei romanesti!”

  • 12:30 -14:30 deschiderea – „Festivalul iei romanesti!” picnicul iei cu produse tradiționale românești la grătar
  • 14:30 – 15:30 parada iilor si concursul “Cea mai frumoasă ie!”
  • 15:30 -18:30 muzică și dansuri tradiționale românești

Informații si rezervări: Claudia Zlatov 3406194420


 

Mafia vânzătorilor de locuri de muncă, DENUNȚUL UNEI ROMÂNCE înșelată și abandonată la Verona

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ministrul Diasporei salută ”gestul de onoare” a lui Ioan Rus, după declarațiile ofensatoare la adresa romanilor din străinătate

Moțiunea pentru votul diasporei A FOST RESPINSĂ. Victor Ponta își păstrează funcția