in

Franţa nu ne vede încă în Schengen

Ministrul francez de externe Alain Juppe i-a spus omologului său român Teodor Baconschi, aflat într-o vizită la Paris, că România are vocaţia de a adera la spaţiul Schengen, dar că mai trebuie să facă eforturi pentru a fi acceptată în spaţiul european fără frontiere interne. Şeful diplomaţiei franceze a subliniat însă că relaţia bilaterală dintre cele două ţări nu se limitează la chestiunea Schengen şi a mulţumit, printre altele, României, pentru susţinerea iniţiativelor Parisului în dosarul libian.

 

Franţa îşi menţine obiecţiile în privinţa aderării României la Schengen şi cere mai multe progrese înainte de a-şi retrage veto-ul, dar ministrul de externe Alain Juppe a adus în discuţie „îmbunătăţirea informaţiei” în plan bilateral, nu numai european, pentru a depăşi problemele existente. Întrebat care sunt criteriile pe care România ar trebui să le îndeplinească, Juppé a salutat progresele făcute în ceea ce priveşte funcţionarea justiţiei şi a vămilor, subliniind că eforturile trebuie să continue. Din partea sa, Teodor Baconschi a asigurat că România e deschisă „să coopereze cu experţii francezi” pentru a furniza informaţii în timp real despre problematica Schengen.

Bucureştiul, care speră să obţină anul acesta o decizie pozitivă privind intrarea în Schengen, mai are de aşteptat raportul din vară al Comisiei Europene privind justiţia. Mai mulţi diplomaţi europeni au sugerat că un raport pozitiv ar înlătura piedicile din calea aderării României la spaţiul european fără frontiere interne. Aderarea ţării noastre ţine totodată şi de felul în care Bulgaria îşi va rezolva problemele tehnice, precum şi pe cele privind justiţia.

Baconschi: Aderarea în trepte, interesantă

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a dat de înţeles la finalul vizitei oficiale în Franţa, că România a devenit interesată de propunerea germană privind aderarea în trepte a României la spaţiul Schengen. Şeful diplomaţiei române a afirmat că ţara noastră a îndeplinit toate criteriile cerute în vederea aderării la Schengen şi că se bucură de o susţinere largă din partea ţărilor membre, dar a remarcat faptul că mai există încă şi state sceptice, „care ar dori ca Romania şi Bulgaria să aducă şi nişte argumente suplimentare”.

„Aşa funcţionează Europa, când există o problemă se găseşte un compromis rezonabil, astfel încât să putem schiţa o perspectivă temporală clară”, a mai spus ministrul de Externe român. Germania a lansat, în luna februarie, propunerea de ridicare a controalelor în aeroporturile internaţionale ale României şi Bulgariei, urmând ca ulterior să fie ridicate şi controalele la frontierele terestre. Preşedintele României, Traian Băsescu, a respins însă această posibilitate, spunând că România îndeplineşte toate criteriile prevăzute în acquis-ul Schengen şi nu există motive pentru întârzierea luării unei decizii favorabile.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Reportaj la Reggio: românii din canale

Un român mort de tuberculoză lângă Savona