in

Guvernul Ponta, contestat în stradă. Se deschide sezonul de toamnă al grevelor

Se anunţă zile grele pentru guvernanţi. Deşi până acum, Executivul Victor Ponta, susţinut puternic în Parlament de majoritatea deţinută de Uniunea Social-Liberală, nu a fost contestat în stradă, în această toamnă lucrurile s-ar putea schimba. Angajaţii de la metrou se pregătesc de proteste: pe 17 septembrie vor declanşa greva de avertisment, iar pe 30 septembrie va fi grevă generală. La proteste vor participa şi angajaţii RATB, nemulţumiţi de nivelul salariilor, la fel ca angajaţii Metrorex. La fel de pregătite să iasă în stradă sunt şi cadrele medicale, care ameninţă că vor declanşa proteste ample în cazul în care nivelul salarial nu va ajunge la o cotă decentă.

Reprezentanţii angajaţilor din cadrul Metrorex, dar şi cei ai Regiei Autonome de Transport Bucuresti (RATB) sunt decişi să întrerupă total lucrul pe 30 septembrie, în cazul în care nu primesc un răspuns favorabil la cererile lor privitoare la nivelul de salarizare.

Sindicaliştii Metrorex sunt nemulţumiţi că salariile nu le-au fost indexate cu rata inflaţiei, iar de la sfârşitul lunii martie nu le-a mai fost prelungit contractul colectiv de muncă.

În ultimii cinci ani, la Metrorex, fondul de salarii a fost blocat, respectiv din 2008 şi până în prezent, şi nu numai că nu s-au făcut majorări de salarii, ci s- a şi renunţat la al 13-lea salariu, la prima de Paşte şi la cea de Crăciun, care erau cuprinse în contractul colectiv de muncă.

La rândul lor, angajaţii RATB sunt îngrijoraţi de soarta lor. Potrivit liderului sindicaliştilor, Vasile Petrariu, anul acesta regia se află într-o „situaţie fără precedent, pentru că peste 3.500 de oameni trebuie daţi afară până la sfârşitul anului pentru ca regia să funcţioneze”.

Medicii, gata de proteste

Colegiul Medicilor din România (CMR) a trimis celor 40.000 de cadre medicale, membre ale organizaţiei, scrisori semnate de preşedintele Vasile Astărăstoae, prin care îi anunţă că vor fi organizate proteste în stradă, calendarul detaliat al acţiunilor urmând să fie stabilit.

Preşedintele CMR, Vasile Astărăstoae, le transmite colegilor că numai cine vrea să fie surd şi orb nu observă că, în România, profesioniştilor din sănătate li se oferă venituri mici, muncă epuizantă, lipsă de respect şi, în final, recomandarea de a-şi lăsa familia şi a pleca în pribegie în străinătate. Pe 6 august, CMR anunţa că angajaţii din sistemul sanitar vor participa, între 18 şi 24 septembrie, la pichetări în toate judeţele din ţară şi în Capitală, în faţa Ministerului Sănătăţii şi a Ministerului de Finanţe, iar în octombrie va fi organizat un miting la Bucureşti. Principala nemulţumire a personalului sanitar este legată de nivelul salariilor.

Primarii din ţară se plâng guvernului şi ameninţă cu greva

Asociaţia Comunelor din România a iniţiat un protest împotriva actualei guvernări şi ameninţă că se va ajunge şi la grevă general dacă nu le vor fi respectate cerinţele.

La aproape 15 luni de la schimbarea guvernării din 7 mai 2012 şi la peste o jumătate de an de la acordarea încrederii ultimului Guvern „asistăm la subminarea capacităţii administrative a comunelor, a tuturor resurselor materiale, instituţionale şi umane, precum şi a acţiunilor pe care acestea le desfăşoară pentru exercitarea competenţelor stabilite prin lege”, spun reprezentanţii asociaţiei.

În acest sens a fost elaborată o listă întreagă de probleme care se referă la măsuri fiscale, impozite, salariul primarului, efectuarea lucrărilor sistematice de cadastru în vederea înscrierii în cartea funciară, realizarea de investiţii pentru reabilitarea amenajărilor de îmbunătăţiri funciare existente şi execuţia de noi amenajări, cofinanţarea locală în cazul proiectelor/programelor finanţate din fonduri externe nerambursabile.

Premierul Victor Ponta este acuzat că nu a rezolvat nici măcar o problemă din cele prezentate de Asociaţia Comunelor.

Dacă Guvernul nu îi va asculta şi ajuta în demersul lor, reprezentanţii comunelor ameninţă că vor intra chiar în grevă generală.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Lucian Viziru s-a mutat în Germania. Artistul a devenit antrenor de tenis

„Drumul fagilor” din Bucovina, proiect suținut de Ambasada Italiei si RAI