Menu
in

Guvernul pregăteşte programul „Prima maşină”. Suma maximă de împrumut va fi cel mai probabil 15.000 euro

Ministrul Economiei, Constantin Niţă, vine cu o sugestie nouă pentru a împinge uşor vânzările de automobile noi din România. El se gândeşte că pe viitor, tinerii să apeleze la un credit special cu susţinere din partea statului pentru a-şi cumpăra un automobil.

După modelul Prima Casă tinerii vor putea să îşi cumpere şi prima maşină. Ministerul Economiei intenţionează să pună pe roate, până în toamna, un sistem de garantare a creditelor pentru acest program. Vor fi acceptate doar maşinile noi.

Autorităţile se gândesc să ajute piaţa auto din România, în condiţiile în care la o maşină nouă se vând trei second hand. Cum Prima Casă a ţinut în viaţa piaţa imobiliară, Ministrul Economiei crede că programul auto va ajuta vânzarea de maşini.

„Generic i-am spus „Prima Maşină”, se adresează tinerilor 18-30 de ani. Nu există tânăr care să nu-şi dorească să conducă o maşină. În curând vom avea prima întâlnire cu Fondul de Garantare, contragarantare şi producătorii”, a explicat Constantin Niţă.

În aceste întâlniri urmează să fie stabilită suma maximă pe care tinerii o pot lua împrumut de la bănci, pentru a-şi cumpăra o maşină.

Paşii pe care îi vor urmă sunt aceeaşi ca la Prima Casă. Doritorii vor merge mai întâi la o bancă acceptată în program, depun un dosar cu toate actele solicitate şi obţin oferta de finanţare. Cu actele de la bancă merg la un dealer şi comandă maşina pe care o doresc. Evident, aceasta trebuie să fie nouă.

Dosarul de la bancă, dar şi confirmarea dealerului auto vor ajunge la Fondul de Garantare. Maşina intră în proprietatea doritorilor abia după ce instituţia va garanta creditul. Pe piaţa există deja un program similar dezvoltat de dealerii auto în parteneriat cu băncile. Se vând doar maşini mici, cu motoare mai mici de un litru.

„Tinerii cumpăra de obicei maşini mai mici. Şi acolo preţul este mai acceptabil. Aveam o finanţare în lei, ca să nu fie niciun risc în segmentele mici, unde am lansat campania au crescut vânzările cu 10-15 la sută”, a spus Zoltan Brassai, reprezentantul Ford.

Potrivit Ministrului Economiei, programul ar putea începe din toamnă. În primele şase luni ale anului au fost vândute puţin peste 30.000 de maşini, de trei ori mai puţine decât cele second hand. În prezent, dobânzile pentru credite auto şi leasing se încadrează în medie între 10% şi 15% pe an, însă ar urma să scadă pentru achiziţia de maşini noi prin acest program guvernamental.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version