in

Guvernul român vrea să dea bani tinerilor să învețe în străinătate. Doar dacă se întorc în ţară după absolvire

Guvernul de la Bucureşti s-a gândit să dea bani studenților care învață în străinătate să se întoarcă în țară.

La Canceleria premierului se lucrează deja la proiect. Practic, tinerii care doresc să înveţe la universităţi de top din străinătate vor putea primi un ajutor financiar de la stat pe care să nu-l returneze dacă, după absolvire, vin să lucreze în România. Împrumutul ar trebui să acopere taxele de studiu şi cheltuielile de zi cu zi.

Premierul Cîțu și-a pus organizațiile de elevi și studenți în cap

Organizațiile naționale de studenți, elevi și tineri din România resping propunerea anunțată de Guvern de a oferi împrumuturi financiare celor care vor să studieze în străinătate, afirmând că nu aceasta este soluția și acuzând guvernul că vine cu „soluții miraculoase” nefundamentate.

„Ne este foarte greu să vedem cum o asemenea abordare poate construi încrederea tinerilor în Guvern. În încercarea de a convinge tinerii care pleacă la studii în străinătate să se întoarcă în România, soluția este să îi împrumuți ca mai apoi să condiționezi iertarea de datorie de întoarcerea în țară? Ignorând asta, ignorând pe deasupra și existența unui sistem de promovare a burselor de studii în străinătate, neadresat în propunere, așteptăm strategiile pentru creșterea atractivității universităților din România sau pentru a îmbunătăți statisticile dezastruoase privind bunăstarea studenților,” a declarat Horia-Șerban Onița, președinte ANOSR, în comunicat.

„Ideea nu este de a-i împiedica să plece, ci de a-i încuraja să revină”, a răspuns consilierul premierului, Mara Mareș. Daniel David, președintele Consiliului Național al Rectorilor spune că ” orice susținere pentru studenți e bună dacă e ghidată de echitate și de o “politică academică deșteaptă”.

În schimb, Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) afirmă într-un comunicat de presă că reacțiile celor de la ANOSR, care au criticat proiectul Guvernului de acordare de împrumuturi pentru cei care vor să studieze în afară care să nu fie returnate dacă studenții se întorc în țară, sunt surprinzătoare și premature și îi acuză pe cei de la ANSOR că „nu cunosc și nu reprezintă problemele cu care se confruntă tinerii care își doresc să urmeze studii în străinătate”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ministrul Aurescu, vizită oficială în Italia, incluse discuții pentru reforma serviciilor consulare

Italia, traficant român de droguri și-a bătut un ”client” cu cureaua, pentru că nu-i achitase o datorie, trimis în arest domiciliar