in

Iniţiative din Argeş la standul României de la Expo 2015, Milano

O numeroasă delegaţie a judeţului Argeş a animat atmosfera în perioada 8-12 iunie standul României la Expo 2015. Reprezentanții județului primei Cetăți de Scaun a Țării Românești au venit la Milano cu un taraf, un ansamblu de călușari, un război de ţesut, solişti vocal/instrumentali, cu oficialităţi locale şi nu în ultimul rând cu preşedintele Consililui Judeţean Argeş, Florin Grigore Tecău.

Ideea s-a născut în studioul emisiunii „Argeşenii în Lume” de la Argeş TV, prezentată pe atunci de Lavinia Năstase (foto2), care a fost de fapt şi „motorul” acţiunii. Lavinia este cunoscută în Italia pentru activitatea desfăşurată în cadrul unei asociaţii proprii de consiliere a copiilor, pentru activităţi sub egida ARI – Roma (asociaţie care i-a înmânat şi titlul de membru de onoare), dar nu mai puţin pentru implicarea în deschiderea unui consulat al României de la Catania (Sicilia). S-a întors în România unde a înfiinţat asociaţia „Celaltă Românie”, cu scopul de a promova imaginea Argeşului în lume.


Curriculum suficient pentru a determina MAE să sponsorizeze parţial cele cinci zile de program artistic.

Transportul (cu autocarul) a fost asigurat de Primăria Bascov (Jud. Argeş), care a pus la dispoziţie prin intermediul Casei de Cultură din localitate şi Taraful de lăutari ”Doina Bascovului”, condus de Cătălin Iancu, precum şi Grupul de Călușari ai Casei de Cultură ”Adriana Trandafir”, condus de coregraful Marin Stănoiu. Au participat deasemenea Grațian Bădescu, solist al ”Doinei Argeșului” și Nicoleta Vorovenci, profesoară a Școlii Populare de Arte și Meserii din Pitești, care i-a învăţat pe vizitatori tainele războiului de ţesut.

O altă piesă rară adusă din ţară a fost o ie cusută în anul 1903 şi care a fost donată de ultima descendentă a familiilor Davila/Goleşti parohiei din comuna Izvorul. A fost recuperată de Lavinia care a purtat-o la Expo 2015 cu o fotă cu la fel de multă istorie şi „greutate”. A aparţinut familiei Bălăceanu-Stolnici, este brodată cu fir de aur şi cântăreşte nu mai puţin patru kilograme. Spectacolele argeşenilor au avut cea mai mare afluenţă în ultima zi de participare când coordonatorii standului României le-au permis să cânte afară, în spaţiul din faţa standului.

Atât Florin Grigore Tecău, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş (PSD) cât şi Gheorhe Stancu, primarul comunei Bascov (PSD) s-au arătat foarte mulţumiţi de cum au reuşit să promoveze imaginea Argeşului. „A fost greu, dar a meritat”, a concluzionat primarul Gheorge Stancu.

Expoziţia Universală este considerată cea mai importantă expoziţie la nivel planetar şi are loc o dată la cinci ani sub supravegherea „Bureau International des Expositions” cu sediul la Paris. Este o întâlnire la care fiecare ţară vine să arate cât de pregătită este în domeniul care reprezintă tema respectivei ediţiei.

„Expo2015” are tema “Nutrire il pianeta, energia per la vita”; mai exact despre alimentaţia corectă, despre agricultura în armonie cu natura şi despre foamea din ţările sub-dezvoltate. Participarea Românei pare până în acest moment scoasă din context, singurele evenimente de amploare de la standul nostru fiind cele culturale.

Cornel Toma

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Un sfert din străinii rezidenți la Roma sunt ROMÂNI

Reducerea alocațiilor pentru copiii românilor din străinătate. Presa germană: ”Iohannis şi PNL sunt de acord”