in

Invazia rablelor în România: 260.000 de mașini second-hand, înmatriculate în doar trei luni

Sunt tot mai multe maşini vechi pe şoselele din România. Românii îşi cumpără lună de lună mii de maşini la mâna a doua din Europa de vest. Doar în primele trei luni ale anului au fost înmatriculate aproape 260.000 de maşini second hand. Din cifra totală, aproape jumătate, 130.000 de maşini şi-au schimbat proprietarii în interiorul ţării. Toată această explozie de înmatriculări se datorează eliminării timbrului de mediu.

Eliminarea timbrului de mediu la 1 februarie a făcut ca primul trimestru din 2017 să fie unul deosebit. Numărul înmatriculărilor a explodat, mai ales la maşinile rulate, din import, şi la cele reînmatriculate, în timp ce segmentul vehiculelor noi a cunoscut cea mai mare creştere din ultimii ani, conform unei analize Autovit.

Comparând atât datele publice oferite de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), cât şi datele de pe site-ul Autovit înregistrate în primele trei luni ale anului versus perioada ianuarie-martie 2016, a rezultat că în primul trimestru s-au înregistrat recorduri la toate categoriile – atât la maşini noi, fiind înmatriculate peste 22.000 de vehicule, cât şi la cele rulate – peste 128.000.

Reînmatriculările s-au situat şi ele la aproape 130.000 de unităţi, doborând toate recordurile din ultimii ani şi semnalând, în acelaşi timp, o revenire la o situaţie de normalitate privind ponderea acestora în piaţa tranzacţiilor auto.

Haos la înmatriculări

”Există un disconfort în ceea ce priveste înmatricularea acestora pentru că trebuie să vă spun că în programarea online pe care o avem până în acest moment este ocupată (la înmatriculări – n.red.) inclusiv jumătate din luna iulie”, a spus prefectul județului Cluj, Gheorghe Ioan Vușcan. Aceeaşi situaţie este prezentă în toată ţara. Chiar dacă toate ghișeele sunt deschise și se lucrează cu program prelungit de lucru angajații nu reușesc să țină pasul cu numărul de cereri pe care trebuie să le înregistreze.

Românii preferă maşinile de fabricaţie germană, produse după 2011, cu motoare care au între 80 şi 120 de cai putere şi preţuri cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro.

Românii cumpără şi maşini noi

Și piaţa maşinilor noi a avut o creştere de 27,6% în primul trimestru în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, dar unele mărci precum Opel, Citroen, Ford şi Renault au avut evoluţii de peste 50%. În schimb, Dacia a crescut sub media pieţei, cu numai 11%.

De asemenea, piaţa maşinilor noi va creşte, probabil, odată cu demararea programului Rabla – pe acest an. Anual, prin intermediul acestui programau intrat în circulaţie peste o sută de mii de autovehicule.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Imagini strâmbe la ministerul diasporei…și nu doar atât

Fără limită de ore pentru salarii de foame. Români și bulgari, exploatați în Germania