in

La limita sărăciei! 7 din 10 români nu au bani suficienți să își cumpere mâncare

7 din 10 români nu şi-au permis, anul trecut, să cumpere mâncare, produse pentru îngrijirea casei şi nici să plătească facturile şi ratele la timp. Statisticile alarmante apar într-un studiu publicat recent de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Mai mult, experţii au descoperit că din locuinţele a peste o treime din populaţie lipsesc maşina de spălat rufe, televizorul ori calculatorul, relatează Digi24.

„Un segment uriaș al populației nu își permite accesul la bunuri pentru traiul zilnic, chiar pentru subzistență, pe când o altă parte, semnificativă, dar mult mai mică, își permite accesul la bunuri de lux, vacanțe. Nu putem să spunem că nu avem o clasa de mijloc, dar e una mai subțire decât ar fi de dorit. Deși înregistrăm creștere economică, această creștere nu e sustenabilă și împarțită echitabil pentru toate segmentele populației”, a declarat sociologul Adrian Dan.

În condiţiile în care un procent destul de mare, de 68% din populaţie, nu poate fi cu dările la zi, vacanţele, fie ele în ţară ori în străinătate rămân, pentru aproape trei sferturi din populaţie, doar un vis.

Economia neproductivă și scăderea numărului de salariaţi sunt principalele motive pentru care, anul trecut, erau peste 4 milioane de români în pragul săraciei.

„Şomerii sunt cei mai expuşi, peste 60% din rândul lor care sunt în această situaţie. Cei mai afectaţi de acest risc sunt cei cu un grad de pregătire mai mic. Cele mai afectate grupe sunt între 0 – 17 ani şi cei peste 65 de ani”, a afirmat Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt Institutul Naţional de Statistică.

Studiul mai arată şi că 46% dintre români nu au avut banii necesari ca să facă faţă unei situaţii neaşteptate. Psihologii avertizează că lupta pentru traiul de zi cu zi ne poate afecta pe termen lung.

Cei mai săraci rămân locuitorii din Moldova şi Oltenia, iar cel mai bine o duc bucureştenii şi locuitorii din Ilfov.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Român condamnat la 23 de ani de închisoare pentru uciderea unui bucătar italian la Castiglione di Cervia

Milano, româncă terorizată de fostul iubit italian, salvată de carabinieri, care l-au arestat pe bărbat