Menu
in

Legea graţierii scoate România în stradă. Se anunţă proteste şi în străinătate: „La închisoare, nu la guvernare!”

Proiectul Guvernului privind graţierea, care ar putea salva mulţi politicieni cu probleme, a scos oamenii în stradă două zile la rând. Câteva mii de persoane au protestat în Bucureşti, miercuri, 18 ianuarie, dar au fost fost manifestaţii şi în alte oraşe ale ţării. Protestatarii, organizaţi pe reţelele de socializare, au cerut Guvernului să nu adopte ordonanţa graţierii şi cea de modificare a Codului Penal.

În Capitală, au ieşit în stradă peste 2.500 de oameni. Aceştia au ajuns în marş din Piaţa Universităţii în Piaţa Victoriei şi au scandat în faţa Guvernului: „Hoții”, „Demisia”, „La închisoare, nu la guvernare”, „Dragnea nu uita, România nu-i a ta” și au numit partidul la putere, PSD, „ciuma roșie”.

De asemenea, demonstranții au purtat pancarte cu mesajele „În democrație, hoții stau la pușcărie”, „Democrație, nu amnistie”, „Acasă-i cald și bine, dar eu strig și pentru tine”. Totodată, la Cluj, peste 250 de persoane s-au adunat în Piaţa Unirii pentru a protesta faţă de ordonanţele ministrului Justiţiei, fluturând pancarte cu următoarele mesaje: „Vrem program de guvernare, nu penali cu condamnare!”, şi „Fără graţiere, fără amnistie, Clujul nu are amnezie!”. Şi la Sibiu oamenii au protestat, aproximativ 200 de persoane ieşind în Piaţa Mare.

Ordonanţa graţierii a scos oamenii în stradă şi aseară. La Timişoara, peste 1.500 de oameni au protestat, revoltaţi fiind de faptul mai mult politicieni vor beneficia de această lege decât cei condamnaţi pentru infracţiuni mărunte. Au fost proteste şi la Iaşi, Braşov, şi Ploieşti.

Un nou protest este anunţat pe Facebook, pentru duminică, la ora 17.00, în Bucureşti şi mai multe oraşe din ţară. Și românii din diaspora vor ieși în stradă, în Danemarca, Norvegia și Franța.

Proteste la doar două săptămâni de la învestire

Mişcările de stradă vin la doar două săptămâni de la instalarea Guvernului Grindeanu. Pe 18 ianuarie, Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică două ordonanţe de urgenţă, una privind graţierea, cealaltă privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. Sub pretextul că penitenciarele sunt suprapopulate şi că CEDO ameninţă România cu amenzi uriaşe, guvernanţii se pregătesc să lase în libertate mii de puşcăriaşi, unii dintre ei foarte cunoscuţi opiniei publice, alţii mai puţin cunoscuţi, dar care au ajuns după gratii pentru viol, pedofilie sau crimă.

Astfel, Ministerul Justiţiei vrea să dezincrimineze faptele de abuz în serviciu care provoacă o pagubă mai mică de 200.000 lei, iar pedeapsa pentru aceste fapte scade de la 7 ani la doar 3 ani, sau amendă. Foarte important, acţiunea penală în cazul abuzului în serviciu se pune în mişcare doar la plângerea părţii vătămate. Proiectul propune şi modificarea legislaţiei în privinţa denunţătorilor. Denunţul va fi valabil şi va putea fi probă într-un dosar penal doar dacă va fi făcut în termen de cel mult şase luni de la săvârşirea faptei.

Graţiere pentru pedofili şi criminali

Ordonanţa privind graţierea prevede graţierea în întregime a pedepselor cu închisoarea de până la cinci ani şi înjumătăţirea pedepsei pentru deţinuţii care au 60 de ani, femei însărcinate şi a celor care au copii de până în 5 ani în întreţinere. Pentru cei din urmă nu contează dacă sunt pedofili, violatori, criminali sau condamnați pentru corupție.

 Se cere demisia ambasadorului: ”Oare va avea onoarea să se țină de cuvânt?”

Saviano: «Visez primari africani». Replica liderilor Lega Nord și Fratelli d’Italia: «Saviano să se ducă să trăiască în Africa»

Apel către ministra Diasporei și noul Parlament: Opriți mascarada numită Congresul Românilor de Pretutindeni!

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version