in

Mafiot din ‘Ndrangheta, declarat mort de familia sa, afacerist în România: firme de construcții, restaurante și președinte al unei fundații

Ariganello Pasqualino, 62 de ani, condamnat pentru mafie în Italia și om de afaceri în România, era urmărit internaţional cu mandat european de arestare pentru o condamnare la 9 ani, 3 luni şi 29 de zile de închisoare. Autoritățile române l-au arestat, urmând să fie dispusă extrădarea în Italia. Avocatul arestatului s-a opus extrădării, pe motiv că acesta nu a beneficiat de un proces corect şi echilibrat în Italia, neavând posibilitatea să se apere, în condiţiile în care a fost judecat şi condamnat în lipsă. A mai completat că este bolnav şi că are afaceri în România pe care trebuie să le administreze.

Este vorba despre un periculos apropiat al mafiei calabreze, ‘Ndrangheta, fiind declarat mort de familia sa. Potrivit cotidianului Gazzetta del Sud, Arigannelo Pasqualino era un antreprenor din Rosarno apropiat de gruparea mafiotă ”’ndrangheta dei Pesce”, una dintre cele mai puternice ramuri ale ”’ndranghetei”, cu filiale în 30 de localităţi.

Carabinierii din Rosarno au aflat că, deşi familia i-a anunţat moartea, Ariganello lucra în România unde a deschis un restaurant şi avea activităţi în industria construcţiilor. Procuratura din Modena a emis un mandat european de arestare care a fost pus în aplicare de Poliţia Română pe baza indicaţiilor furnizate de carabinieri. Marţi, 6 februarie, Curtea de Apel Alba Iulia a decis arestarea la domiciliu a persoanei solicitate.

Italianul locuieşte în Alba Iulia de peste 15 ani. Aici a înfiinţat o societate de construcţii, SC Trustul de Construcţii Industriale SRL, care a avut o activitate economică importantă în anii 2000.

Italianul mai deţinea la Alba Iulia şi restaurantul Nettuno, folosit de politicienii care administrau oraşul pentru diverse acţiuni mai mult sau mai puţin electorale.

În 2007, firma italianului a achiziţonat ”ruinele” fostei fabrici Refractara din Alba Iulia pentru suma de 10 milioane de euro, din care ar fi achitat efectiv doar 2 milioane de euro. Atunci a intrat în atenţia organelor de anchetă datorită unor suspiciuni de spălare de bani de ordinul milioanelor de euro. Firma italianului a ajuns în faliment, datorită incapacităţii de a valorifica fabrica şi terenul achiziţionate în 2007, care au fost vândute, ulterior, de un lichidator. Refractara a fost dărâmată integral pentru recuperarea fierului vechi.

Ariganello Pasqualino a cochetat în România şi cu fotbalul. În 2014 a fost impus preşedinte al asociaţiei Fundaţia Primăvara Clujană, asociată cu Primăria Cluj condusă de Emil Boc. Fundația se ocupă de Centrul de copii şi juniori al Universităţii Cluj, unde i-a luat locul patronului Romprest, Florian Walter. Italianul a deţinut această funcţie până în aprilie 2016.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Papa Francisc: ”Cine frecventează prostituate este un criminal. Asta nu înseamnă să faci dragoste, ci să torturezi o femeie”

Românul care a violat o australiană la Roma, condamnat la 12 ani închisoare și despăgubiri uriașe