in

Majorarea TVA la 24%: scumpiri şi sărăcie

S-a împlinit un an de la una dintre cele mai controversate măsuri de austeritate luate de Guvernul Boc: creşterea TVA cu 5 procente. Românii de rând au fost singurii care au suferit după creşterea TVA la 24%, această măsură urcând preţurile şi inflaţia. Din păcate, majorarea taxei pe valoarea adăugată a fost singura soluţie găsită de guvern după ce Curtea Constituţională a României a respins tăierea pensiilor cu 15%. Urmarea a fost sumbră: sărăcie, inflaţie, falimente şi concedieri în masă.

Acum aproximativ un an, pe 1 iulie 2010, guvernul, constrâns pe de o parte de FMI şi pe de altă parte de Curtea Constituţională, care nu a acceptat reducerea pensiilor, lua una dintre cele mai grele decizii: majorarea TVA de la 19% la 24%.

Majorarea TVA, la care s-a adăugat scumpirea alimentelor şi a petrolului la nivel internaţional, s-au tradus pentru români în creşteri anuale de preţuri în medie cu 7-8%.

În timp ce analiştii şi patronatele făceau previziuni sumbre privind preţurile mari şi evaziunea în creştere, ca să reducă din şocul măsurii, lanţurile de magazine precum Carrefour, Metro şi Real au anunţat că vor întârzia scumpirile generate de decizia autorităţilor.

Creşterea TVA era singura măsură corectă care putea fi luată atunci de autorităţi, consideră analistul Ilie Şerbănescu. Cristian Pârvan, de la Asociaţia Oamenilor de Afaceri, spune că măsura a dus la scumpiri accentuate şi, deseori, nejustificate. În consecinţă, a avut loc o creştere galopantă a inflaţiei, spune Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Cât a câştigat statul

Deprimantă pentru buzunarele românilor, majorarea TVA a adus încasări cu 32% mai mari, în al doilea semestru din 2010, faţă de perioada similară din 2009, potrivit datelor statistice. Astfel, majorarea TVA a adus la vistieria statului un plus de 4,5-6 miliarde lei, numai în a doua jumătate din 2010. În primele cinci luni din 2011, taxa a adus cu 35,6% mai mulţi bani decât în perioada similară din 2010, ajungând la 17,9 miliarde lei. Diferenţa faţă de anul trecut este de 4,7 miliarde lei.

„Majorarea TVA putea fi evitată din punctul nostru de vedere, financiar. A fost cea mai periculoasă”, e de părere Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Preţul benzinei şi motorinei a explodat

Principalele companii producătoare de carburanţi au majorat în 2010 preţurile la benzina şi motorina comercializată. Creşterea preţurilor a fost cauzată de majorarea TVA de la 19% la 24%. Românii au ajuns să cumpere astfel un litru de carburant la preţuri cuprinse între 5,2-5,6 lei.

De exemplu, preţurile carburanţilor comercializaţi de Petrom s-au majorat cu 0,18-0,22 lei. Rompetrol a majorat preţul de referinţă al carburanţilor comercializaţi în staţiile proprii cu procente cuprinse între 5,18% şi 5,81%.

TVA-ul nu va scădea prea curând

Odată majorată taxa, aceasta nu va mai scădea în curând, susţin specialiştii întrebaţi de EVZ. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, consideră că o eventuală scădere a acestei taxe trebuie analizată foarte atent şi acum nu este un moment potrivit pentru un astfel de demers.

„Ar putea exista şi efecte negative, precum o stagnare a preţurilor, chiar dacă TVA-ul ar scădea la nivelul anterior de 19%”, consideră reprezentantul BNR.

Nici analistul economic Ilie Şerbănescu nu crede că există vreo şansă ca statul să reducă TVA în viitorul apropiat, având în vedere nevoia de bani a guvernului.

La rândul său, Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, susţine că fără o strategie economică eficientă, scăderea acestei taxe ar fi o greşeală la fel de mare cum a fost majorarea ei.

În aceste condiţii, proiectul de lege privind cote reduse de TVA pentru alimente pare o soluţie potrivită să ajute populaţia, spune şerbănescu. însă, „statul nu are încă instrumente eficiente de a controla situaţia şi de a combate eficient evaziunea fiscală”, adaugă el.

Şeful statului regretă creşterea TVA

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, recent, că ar fi preferat să taie pensiile cu 10 procente, în loc să mărească TVA-ul cu 5%. „Eu am fost şi adeptul reducerii cu 10% a pensiilor pentru că n-am fi mărit TVA-ul. Acum, pensionarii pierd mult mai mult, pentru că TVA-ul nu-l mai poţi lua înapoi… Aşa, probabil că dădeam drumul la 5% acum şi la 1 ianuarie la alăi 5% îi era rezolvat problema. Şi nu ne puneam în fund trimestrul trei, că în doi deja făcusem creşterea. Dar politicienii…”, a spus şeful statului.

În cadrul unei conferinţe susţinută la acelaşi eveniment, preşedintele a subliniat din nou că mărirea TVA a fost „o mare eroare politică” şi că măsura luată a amânat ieşirea din recesiune. „S-au pierdut şase luni din acest motiv”, a adăugat acesta.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Italiancă amendată cu 600 euro pentru că şi-a bătut cu sălbăticie îngrijitoarea

Monica Pădurean, aleasă în Consiliul Străinilor din Forli