in

Marian Vanghelie şi-a petrecut noaptea după gratii. Este acuzat că a luat cea mai mare mită din politică

După audieri şi percheziţii care au durat toată ziua de ieri, Marian Vanghelie a fost reţinut de procurori pentru 24 de ore, fiind acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu. „E România denunţurilor”, a declarat Vanghelie, la ieşirea din sediul DNA pentru a fi dus în arestul Poliţiei.

Acesta este suspectat că a luat şpăgi ameţitoare de la un om de afaceri care a câştigat nenumărate contracte cu statul. Mai exact, edilul este acuzat că în perioada 2007-2015 ar fi atribuit ilegal contracte pentru reabilitarea unor clădiri din sectorul 5, cu o valoare de 2 miliarde de lei (450 de milioane de euro), pentru care ar fi perceput un comision de 20%, adică 90 de milioane de euro. Procurorii DNA au făcut, joi, percheziţii la Primăria Sectorului 5, la sediul ADP Sector 5 şi la locuinţa lui Marian Vanghelie. În jurul orei 22:00, primarul sectorului 5 a fost dus la audieri la DNA.

„Nu vi se pare că ceva nu se bate? Aţi auzit de mine că am conturi? Dacă găsiţi vreun cont de-al meu în afară de cardul de serviciu, eu mă împuşc în cap în piaţa publică. (…) Nu s-au găsit zecile de milioane de euro la mine acasă, nu s-au găsit nici documente, nu s-a găsit nimic. Am nişte ceasuri, cum ar zice Patriarhul Daniel, lucruri lumeşti”, s-a apărat Vanghelie. În cursul zilei de astăzi, judecătorul de drepturi și libertăți va decide dacă edilul va fi arestat preventiv pentru următoarele 30 de zile.

La DNA, a dat explicaţii procurorilor şi Oana Niculescu Mizil, iubita lui Marian Vanghelie. La final, ea a anunţat că îşi va da demisia din Camera Deputaţilor, pentru a nu împiedica ancheta. De asemenea, Oana Mizil a anunţat că este însărcinată cu Marian Vanghelie.

Alături de Vanghelie au mai fost reţinute alte patru persoane, respectiv Murgoci Adrian (şoferul lui Marian Vanghelie), Mircea Sorin Niculae (vărul edilului bucureştean), Ciocan Laura (director general al Economat Sector 5 S.R.L) şi soţul acesteia.

Traseul şpăgii

Procurorii DNA au prezentat circuitul prin care ar fi fost mascată mita primită de Marian Vanghelie pentru contractele atribuite preferenţial unor firme controlate de apropiaţi de-ai săi. Un personaj-cheie în angranjul ilicit ar fi Dumitru Marin (arestat preventiv în alt dosar, denunțător în actuala cauză- n.r.), ale cărui firme ar fi fost beneficiarele contractelor de lucrări publice.

Potrivit anchetatorilor, Marin ar fi plătit mita negociată cu primarul prin intermediul a doi apropiaţi ai acestuia: Daniel-Nicolae Dinuţ şi Mircea-Sorin Niculae, vărul lui Vanghelie. Şpăgile ar fi fost disimultate prin contracte fictive încheiate de Dumitru Marin cu societăţile Bucureşti SA, Fashion Brand Management SRL (controlate de Mircea-Sorin Niculae, cea din urmă fiind administrată, în fapt, de către Oana Niculescu-Mizil), Calex Business SRL (controlată de Tiberiu Bodea, apropiat al lui Marian Vanghelie Marian-Daniel) şi Economat Sector 5 SRL (director general Laura Ciocan, persoană apropiată primarului).

Pentru garantarea plăţii „comisionului” de 20% din valoarea contractelor publice, arată procurorii DNA, Dumitru Marin ar fi cedat controlul firmei Splai SA, care are în proprietate numeroase clădiri şi terenuri, unor apropiaţi ai primarului. Astfel, părţile sociale ale firmei ar fi fost cedate lui Adrian Murgoci, şoferul lui Marian Vanghelie.

Procurorii au mai făcut percheziţii, la începutul lunii septembrie 2014, la ADP Sector 5, într-un dosar de evaziune fiscală, cu un prejudiciu de 35 de milioane de lei, Marian Vanghelie este primar al Sectorului 5 din anul 2000, el câştigând alegerile din poziţia de candidat al PSD. El a fost membru al acestui partid până în noiembrie 2014, când a fost exclus, alături de Mircea Geoană şi Dan Şova, în urma votului Comitetului Executiv Naţional al PSD. Ulterior, în martie, Vanghelie şi Geoană au anunţat înfiinţarea unei noi formaţiuni politice, Partidul Social Românesc.

Afacerile deputatului Oana Mizil

Procurorii au dat detalii şi despre afacerile Oanei Mizil, incompatibile cu calitatea de parlamentar. Inclusiv în prezent, arată anchetatorii, „deputata, acţionând în calitate de administrator de fapt al firmei Fashion Brand Management SRL, care deţine patru magazine sub marca ”Tartine et Chocolat” (dedicate copiilor, cu haine şi jucării), a efectuat operaţiuni financiare ca acte de comerţ, cu scopul de a obţine pentru această societate foloase necuvenite (constând în obţinerea în activitatea comercială a acesteia, tocmai ca urmare a exercitării de către deputat a influenţei conferite de funcţia publică deţinută, a unor venituri suplimentare substanţiale)”. Oana Mizil este cercetată în libertate.

Emoţii pentru Gigi Becali. Ar putea ieşi din puşcărie

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Erau teroarea prostituatelor din Lecce. Arestați patru români

Destinul dulce al Tatianei Vieru. «Am plecat după noroc în ţări străine»