Menu
in

Mașina de vot a depășit limitele de viteză

Sorin Cehan

Luni, 19 octombrie, Senatul României a aprobat proiectul votului prin corespondenţă pentru românii din străinătate. Se apropia termenul limită peste care legea nu ar mai fi putut fi folosită la următoarele alegeri, în 2016, iar acuzaţia că nu vrea ca diaspora să voteze e prea grea pentru orice partid, fie el cât de mare. Diaspora are o forţă uluitoare, dacă mai intervine şi o directivă Facebook, devine nimicitoare.

Nimeni, nici chiar Liviu Dragnea nu se poate pune contra curentului, aşa că într-un final, după aproape un an de scandal, un proiect al votului prin corespondenţă a fost pe jumătate aprobat. Dacă lucrurile merg conform planului, va trece cu viteza luminii şi prin Camera Deputaţilor.

De la început trebuie subliniată graba suspectă cu care proiectul a trecut la vot. După ce liberalii şi-au rupt cămăşile de pe ei timp de luni de zile pe tema retorică a votului diasporei, încât nimeni nu-i mai credea, după greve japoneze şi consultări inutile ale preşedintelui Iohannis cu partidele, iată că lucrurile s-au deblocat. Liviu Dragnea a dat ordin să se aprobe. Nu e glumă.

Luni, 12 octombrie, nu exista încă un proiect de lege de la Autoritatea Electorală Permanentă, însărcinată de guvern să prezinte un proiect. Marţi, 13 octombrie, AEP a sosit cu un proiect complet, aşa încât miercuri a trecut în viteză prin Comisia de Cod electoral, fiind trimisă la Senat, unde luni 19 octombrie a fost aprobată ca la Marea Adunare Naţională.

Oare cei 117 care au votat proiectul destul de stufos primit cu trei zile înainte l-au citit? Dar cei zece care au votat împotrivă? Eficienţa cu care legea a trecut arată că se putea face de multă vreme şi ar fi rămas timp şi pentru detaliile din lege schiţate pompieristic. Şi mai arată că în Parlament maşina de vot este sub control.

Legea, pe fond, prevede mai multe etape birocratice. În esenţă, cei care vor să voteze trebuie să se înscrie într-un Registru Electoral la Ambasade şi consulate, personal sau online. Drumul la consulat numai pentru înscriere nu se justifică pentru cei aflaţi la distanţe mari. Înscrierea online este de natură să creeze dificultăţi tehnice: «prin intermediul formularului electronic pus la dispoziţie on-line de către AEP la care anexează câte o copie, în format electronic, o fotografie sau imagine a actului de identitate, a oricărui înscris oficial emis de către statul străin din care rezultă adresa de domiciliu sau reşedinţă unde locuieşte, precum şi a unei cereri scrise, semnate şi datate”.

Cutia Pandorei. Cum va fi interpretat „orice înscris oficial”? O prevedere ciudată este că buletinul de vot îl putem tipări şi noi, acasă. Sigilăm votul intr-un plic, apoi punem documentele într-un alt plic, îl sigilăm din nou şi în încredinţăm poştei simple. «Poate fi depus la orice oficiu poştal sau în orice cutie poştală.» Cine are curajul să trimită un document în original cu poşta simplă?

Deocamdată maşina de vot trece peste cadavrele întrebărilor. La un moment dat se va opri şi şoferului i se va lua alcoolemia.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version