Menu
in

Medic militar, reţinut de procurori. A fost prins în flagrant când primea mită de 2.000 de euro

Şeful secţiei Chirurgie Cardiovasculară de la Centrul Clinic de Urgenţă de Boli Cardiovasculare al Armatei „Vasile Cândea”, colonelul doctor Iancu Mocanu, a fost prins în flagrant de procurorii militari în timp ce primea mită 2.000 de euro de la un pacient. În condiţiile unor salarii reduse şi în lipsa unor controale asupra activităţii din spitale şi din cabinetele proprii, finanţate cu bani de la stat, unii medici ajung să ia mită, iar problema „plăţilor informale” nu şi-a găsit încă rezolvarea.

Potrivit procurorilor, pe 5 iulie 2013, medicul Iancu Mocanu ar fi cerut de la un pacient, care este şi denunţător în dosar, suma de 2.000 euro, „pentru a îndeplini un act referitor la îndatoririle sale de serviciu, respectiv internarea şi investigarea medicală în scopul efectuării intervenţiei chirurgicale asupra unui pacient (aflat în relaţie de afinitate cu denunţătorul) diagnosticat cu o gravă afecţiune cardiacă, la unitatea spitalicească menţionată”. Pe 23 septembrie 2013, Mocanu a primit suma de 2.000 de euro, moment în care a fost prins în flagrant de procurori. Drept urmare, Iancu Mocanu a fost reţinut, pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat la Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Salariile mici cer şpagă

Preşedintele Colegiului Medicilor din România a subliniat că un medic rezident are, în primul său an, un salariu de aproximativ 700 de lei, iar în ţări precum Marea Britanie, Germania sau Franţa pot câştiga până la 5.000 de euro. Ministrul Sănătăţii a spus că medicii ar avea nevoie de un salariu de 2.000-3.000 de euro pentru a renunţa la plic, o sumă pe care sistemul sanitar românesc nu şi-o permite. Cum salariile sunt foarte mici, cine nu vrea să ia mită emigrează. Drept urmare, şpaga dată anul trecut de pacienţi în spitalele din Bucureşti este de aproape 25 de milioane de euro, asta înseamnă peste 10 euro pe an plătiţi în plus de fiecare adult din Capitală, pe lângă contribuţiile sale.

Nemulţumiţi de sistem

Majoritatea românilor recunosc că au dat bani sau cadouri medicilor, asistentelor sau infirmierelor, deşi susţin că nu sunt de acord cu plăţile neoficiale către cadrele din sistemul sanitar. Totodată, oamenii afirmă că au avut sentimentul ca prin atitudinea personalului medical s-a sugerat în mod indirect plata suplimentară a unor servicii medicale. În condiţiile unor salarii reduse, medici ajung să ia mită. De aceea, românii sunt nemulţumiţi de sistemul românesc de sănătate. Totuşi, românii se împart în tabere aproape egale când vine vorba despre corupţia din sistemul public de sănătate din România. Astfel, aproape jumătate consideră că sistemul nostru de sănătate este printre cele mai grav afectate de corupţie, în timp ce puţin peste jumătate cred că sistemul este la fel de corupt ca şi cele din alte state. De altfel, românii consideră că spitalele nu au dotări şi medicamente suficiente pentru că nu sunt bani, nu pentru că se fură.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version