in

Mihai Răzvan Ungureanu este noul şef al SIE. Coaliţia de guvernare, pe muchie de cuţit

Plenul reunit al Parlamentului l-a votat, ieri, cu 278 voturi „pentru“, 6 voturi „împotrivă“ și 5 abțineri, pe senatorul PNL Mihai Răzvan Ungureanu în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE). Ungureanu a fost propus de președintele Klaus Iohannis.

"Președintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a nominalizat pentru funcția de director al Serviciului de Informații Externe pe domnul Mihai-Răzvan Ungureanu. Conform prevederilor constituționale, domnul Președinte Klaus Iohannis i-a înștiințat, printr-o scrisoare oficială, pe președinții celor două Camere ale Parlamentului despre această nominalizare, urmând ca Parlamentul să adopte o hotărâre în acest sens", arăta un comunicat al Palatului Cotroceni săptămâna trecută.

Bătălia din Parlament s-a dat între PNL, UNPR, UDMR, PSRO, PND, PMP, care l-au susţinut pe Ungureanu, şi PSD şi ALDE (formaţiune politică rezultată din fuziunea Partidului Liberal Reformator cu Partidul Conservator), care nu au fost de acord cu opţiunea lui Iohannis.

Începutul sfârşitului lui Ponta?

Miza deciziei de ieri a Legislativului depășește conducerea serviciului secret, chiar dacă aceasta este importantă în raport cu partenerii externi. Numirea noului șef al SIE a scindat coaliția de guvernare şi poate fi primul pas spre formarea unei noi majorități: partidul generalului Oprea, UNPR, s-a alăturat PNL, sprijinindu-l pe Ungureanu, în timp ce PSD și ALDE s-au opus, boicotând ședința comună.  Președintele Iohannis a ales un moment delicat pentru a-și oficializa propunerea: cel în care Guvernul este condus de premierul interimar Gabriel Oprea, în timp ce premierul Victor Ponta, liderul PSD, este în Turcia, pentru a se reface după operația la genunchi.

Victoria lui Iohannis

Şeful statului a reuşit să adune o nouă majoritate parlamentară – fie ea şi de conjunctură – pentru a-l impune pe Mihai Răzvan Ungureanu la şefia Serviciului de Informaţii Externe (SIE). Faptul că a lăsat PSD în Opoziţie pentru o zi reprezintă primul succes al preşedintelui în disputa politică cu premierul, începută în urmă cu două săptămâni, după ce Ponta a fost pus sub urmărire penală de procurorii DNA. Au mai existat momente când Klaus Iohannis şi-a impus decizia în faţa majorităţii PSD, însă ele au venit în condiţii de pace, pe vremea când coabitarea cu premierul funcţiona fără sincope. Acum, faptul că Iohannis a reuşit, pe tăcute, să scoată PSD din jocul pentru numirea unui şef SIE, nu a făcut decât să învrăjbească alianţa de guvernare.

„Cine sunt trădătorii?“

Din Turcia, premierul Victor Ponta n-a pomenit nimic de tensiunile la zi din coaliţie, însă s-a întors în timp. Ponta le-a reamintit liberalilor că, în aprilie 2012, au votat pentru căderea guvernului Ungureanu. „Cine sunt trădătorii? Cine a minţit în 2012? Cine sunt cei care au fost aleşi parlamentari spunând că luptă împotriva lui MRU şi a oamenilor lui Băsescu? Acum răspunsul este foarte clar şi simplu! Orice alt comentariu e inutil! Îmi este mie ruşine de ruşinea care ar trebui să le fie lor!“, a scris Ponta pe Facebook.

Cine este noul șef al SIE

Mihai Răzvan Ungureanu a fost ministru de Externe între anii 2004-2007 şi director al Serviciului de Informaţii Externe al României în perioada 2007-2012. El a fost premier între 9 februarie 2012 şi 7 mai 2012.

Mihai Răzvan Ungureanu este senator de Arad, mandat obţinut din partea ARD, prin redistribuire, la alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012. În septembrie 2012, Ungureanu s-a înscris în partidul Forţa Civică, unde a devenit președintele partidului. În 2014, Forța Civică a fuzionat cu PDL.

După fuziunea PNL şi PDL, Mihai Răzvan Ungureanu a devenit prim-vicepreşedinte al noii formaţiuni. În decembrie 2014, Ungureanu a devenit consilier personal al președintelui Klaus Iohannis.

Postul de șef al SIE era vacant din septembrie 2014, când Teodor Meleșcanu a demisionat de la conducerea serviciului, pentru a candida la alegerile prezidențiale. Serviciul a fost condus interimar de directorul adjunct Silviu Predoiu. Prin votul de ieri al Parlamentului, PNL a reușit să ocupe șefia unui nou serviciu secret, după ce în martie Legislativul a acceptat propunerea președintelui Iohan­nis ca Eduard Hellvig să preia șefia SRI.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Tragedie într-o familie de români din Vicenza: Fetița de 19 luni, moartă sufocată cu o caramelă

Român de 31 de ani, înecat în mare la Lido Nazioni