Menu
in

Şomajul, principala cauză a depresiei. Medic: „În unele cazuri se ajunge şi la suicid”

Cifre îngrijorătoare vin de la psihiatri. Numărul românilor care suferă de depresie aproape s-a dublat din cauza creşterii şomajului. Peste 800 de oameni primesc zilnic acest diagnostic, ceea ce plasează România pe locul doi în Europa, arată datele Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Criza economică a provocat o creştere a ratei şomajului. Dacă în 2012 erau mai puţin de 450.000 de oameni care nu aveau un loc de muncă, anul trecut alţi 30.000 de români au rămas fără serviciu. Mulţi dintre ei au cerut ajutorul psihiatrilor.

Medicul Simona Trifu, căreia i-au trecut pragul mii de persoane, atrage atenţia că tot mai mulţi dintre cei care apelează la serviciile sale au stări depresive care au debutat după pierderea locului de muncă. „Există un sector populaţional cuprins între 40 – 50 de ani, cu vechime în muncă în jurul a 20 de ani, cu nivel mediu de calificare, major afectat.

Numărul persoanelor în această situaţie care manifestă tulburări psihice s-a dublat în ultimul an”, mai spune doctorul, adăugând că primul episod depresiv apare în intervalul a şase luni după pierderea locului de muncă. Şomerii trecuţi de 40 de ani care dezvoltă probleme psihice sunt şi principalii candidaţi la pensionarea pe caz de boală. „În cazuri mai grave se poate ajunge şi la tentative de suicid”, a explicat Mihai Aniţei.

„De ce m-aş trezi mâine?”

La 40 de ani, pierderea unui loc de muncă poate să însemne sfârşitul carierei, credea Maria Ionescu în urmă cu cinci ani, atunci când a fost nevoită să îşi dea demisia. Ani la rând a încercat să se angajeze, dar a primit mereu acelaşi răspuns – este prea în vârstă.

Totul se năruia în faţa mea şi nu vedeam nicio soluţie. Am început să nu mai mănânc, am început să nu mai dorm, nu mai puteam nici măcar să îmi plâng de milă”, spune femeia.

„În toată povestea asta încolţeşte ideea de a renunţa definitiv la viaţă. Nu mai găseşti un scop. De ce m-aş trezi mâine?”, mărturisește Maria, care se simte norocoasă pentru că între timp s-a angajat. Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţelor de Muncă (ANOFM) susţin că rata şomajului înregistrat în rândul persoanelor trecute de 45 de ani, la nivel naţional, a rămas constantă în ultimii trei ani – 26%.

O altă categorie în atenţia specialiştilor este cea a tinerilor care, după ce au obţinut rezultate remarcabile la învăţătură în şcoli de prestigiu, nu şi-au găsit loc de muncă. „Este dezarmant atunci când ai anumite aşteptări să nu găseşti de muncă. Pe de altă parte, statul prelungeşte în mod artificial pregătirea tinerilor, apoi companiile îi spun că este supracalificat şi nu îl angajează. Este o reacţie perversă”, a conchis Aniţei.

Problema angajatului trecut de 40 de ani

Pe lângă problemele de sănătate cu care se confruntă din cauza lipsei de oportunităţi profesionale, persoanele trecute de 45 de ani, aflate în căutarea unui loc de muncă sunt, de cele mai multe ori, victime ale discriminării. Aşa arată şi ultimul raport al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

„Avem plângeri pe domeniul relaţiilor de muncă şi pentru discriminare pe criteriu de vârstă. Pe date concrete, femeile trecute de 40 de ani şi bărbaţii trecuţi de 45 de ani îşi găsesc foarte greu un serviciu, asta din cauza unei prejudecăţi pe care o au angajatorii, care sunt de părere că persoanele respective nu mai sunt productive pe piaţa muncii.

Total greşit, o astfel de atitudine se sancţionează şi este ilegală”, arată Asztalos Csaba Ferenc, preşedintele CNCD. Şi reprezentanţii companiilor de recrutare admit că persoanele trecute de 45 de ani au slabe şanse de angajare, în special în multinaţionale, unde sunt preferaţi cei până în 35 – 40 de ani. „Avem clienţi care pun din start anumite limite.

Cei mai mulţi ne pun această condiţie: să nu selectăm persoane trecute de 40 de ani, chiar dacă acestea au experienţă în domeniul respectiv. Nu avem ce să facem, ne ghidăm după doleanţele firmelor”, susţin surse din piaţa muncii.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version