in

Parlamentul a aprobat dublarea alocaţiilor. Copiii români, săracii Europei

România găseşte cu greu bani pentru copiii ei. Deputaţii au decis dublarea alocaţiei pentru copii, de la 42 de lei la 84 lei (19 euro). Dacă iniţial măsura era susţinută doar de opoziţie, ulterior acestora li s-au alăturat şi parlamentarii puterii.

După ce legea a trecut, cu circul aferent, premierul Ponta a spus că dublarea alocaţiei pentru copii este un lucru bun, pe care îl susţine, dar că cei care au votat amendamentul nu au spus de unde vor fi luaţi cei 1,8 miliarde de lei, care ar reprezenta impactul bugetar anual.

„Alba neagra” cu viitorul ţării

PNL a depus marţi, 19 mai, un amendament la Comisia de Muncă prin care a cerut dublarea alocaţiei pentru copii, dar acesta a fost respins de actuala majoritate parlamentară, toţi deputaţii PSD votând împotrivă, pe motiv că efortul bugetar pe care l-ar presupune o astfel de măsură, adică 1,8 miliarde de euro, nu poate fi susţinut.

Liberalii s-au mobilizat ziua următoare, pe 20 mai, în Camera Deputaţilor şi au profitat de absenţa de la şedinţa de vot pe articole a social-democraţilor. Astfel, au introdus amendamentul privind dublarea alocaţiei la 84 de lei, care a fost votat.

Jumătate dintre copiii români trăiesc în sărăcie

În România sunt 3,74 milioane copii, la o populaţie de 20 de milioane locuitori, procentul copiilor în risc de sărăcie și excluziune socială fiind de 48,5%, pe locul doi în Uniunea Europeană, după Bulgaria 51,5%, dar la mare distanţă de media europeană 27,7% (conform Eurostat).

Conform INS, în 2013, rata sărăciei relative în rândul copiilor este de 32,1%, semnificativ mai ridicată decât cea a populaţiei adulte, 21,5% (18-64 ani) sau în vârstă, 15% (65 de ani şi peşte). Astfel că rata deprivării materiale severe, în rândul copiilor, comparativ cu populaţia adultă, era de 34,1%, la nivelul anului 2013 (INS).

Tot la coada Europei

În România, minorii primesc una dintre cele mai mici alocaţii din Uniunea Europeană. Până la vârsta de doi ani părinţii primesc pentru fiecare copil alocaţia lunară de 200 de lei (aproximativ 45 euro). Timp de foarte mulţi ani, după împlinirea acestei vârste, cuantumul alocaţiei a fost de 42 de lei. Acum, va creşte la 84 de lei (19 euro), dar va rămâne în continuare una dintre cele mai mici din Uniunea Europeană.

În România, cei 42 lei alocaţi copiilor de peste doi ani reprezentau doar 4,3% din salariul minim pe economie, potrivit unui raport al organizaţiei Salvaţi copiii. Acum, ponderea va fi de 8,6%, încă departe de Ungaria, unde raportul alocație/salariu minim este de 18%.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Roma, ceartă la bloc, român ucis de un recidivist italian

Peste 1.600 de români au fost arestaţi peste hotare, în ultimele şase luni