in

Politolog român despre situația de după alegerile din Peninsulă: «Românii din Italia în pericol»

Situația este îngrijorătoare în Italia, după ce alegerile au fost câștigate de coaliţia de dreapta, iar Mişcarea 5 Stele (M5S), populistă, a devenit primul partid din ţară. Sociologul și politologul Dan Dungaciu a declarat că românii din Italia vor avea de suferit.

„Din perspectiva politicilor italiene s-a ajuns la o criză care are însemnele foarte clare ale unui blocaj. Din acest moment avem trei grupări mari de partide sau Coaliții de partide care au declarat că nu vor face alianță unele cu altele și chiar dacă vor face alianță, nu avem nicio garanție, date fiind incompatibilitățile dintre ele că aceste alianțe vor funcționa. Suntem într-un blocaj aproape perfect.», afirmă Dan Dungaciu.

Sunt peste 1 milion de români în Italia. Dan Dungaciu a explicat pentru DC News cum presiunea uriașă la care sunt supuși îi va afecta.

„Există pericolul care există în toată Europa. Toate politicile de atragere ale românilor plecați în străinătate, în România, pe care le declară orice guvern la București, sunt complet lipsite de eficiența pe care o au partidele de extremă sau populiste din Europa în a trimite români acasă.

Această presiune care este în spațiul european, în diverse state naționale, prin diferite mecanisme de a face viața și a românilor, tot mai complicată și mai grea, nu e vorba că vor păți ceva fizic, dar atmosfera publică care se creează în aceste state vor pune presiune pe români, nu să se întoarcă, dar să nu mai plece în asemenea proporții.

Iar Europa prin tendințele ei populiste de a se duce spre extrema dreaptă sau stângă va face migrația în interiorul Europei tot mai dificilă. Nu e vorba de expulzări în masă sau de asemenea politici ci de construirea unei atmosfere care devine tot mai nefavorabilă. Aceasta va fi politica care va opri românii, și nu numai românii, să mai plece din țara lor, nu eventuale măsuri de favorizare a celor care se întorc în țară”, a concluzionat Dan Dungaciu.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ministerul diasporei are un nou secretar de stat: Lilla Boglarka Debelka, șefa femeilor social-democrate din diaspora – VIDEO

Cristian Diaconescu, analiză după alegerile din Italia: ”Românii au fost ţinta unor atacuri xenofobe fără nici un precedent”