in

Ponta: În 2013, taxa auto nu va fi mai mare decât valoarea maşinii!

Dacă aţi cumpărat o maşină din străinătate şi vreţi să o înmatriculaţi în România, grăbiţi-vă, pentru că de la 1 ianuarie iar se introduce taxa auto. De data aceasta primim asigurări: taxa nu va fi mai mare decât valoarea maşinii, după cum a precizat premierul Victor Ponta.

Taxa de primă înmatriculare auto, suspendată de fostul Guvern până la începutul anului viitor, va fi din nou obligatorie începând cu 1 ianuarie. Vicepremierul Liviu Dragnea a anunţat: „Primul-ministru i-a cerut ministrului Mediului să vină în prima sau a doua şedinţă de guvern din 2013 cu o informare şi o propunere pentru subiectul ăsta”, a spus Dragnea la finele şedinţei Guvernului de joi 27 decembrie.

Întrebat dacă acest lucru presupune că taxa de primă vânzare auto va fi din nou obligatorie începând cu anul viitor, ministrul a arătat că speră ca în şedinţa Executivului programată pentru 4 ianuarie să fie luată o decizie. „Acum nu ştiu câte maşini se vor vinde pe 1 şi 2 ianuarie, totuşi, adică nu mi se pare ceva foarte grav”, a adăugat Dragnea.

Taxa de primă vânzare auto, introdusă de Guvernul Boc la sfârşitul anului 2011, trebuia percepută cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate în România asupra unui autovehicul rulat şi pentru care nu a fost achitată taxa de poluare.

În ianuarie 2012, pe fondul protestelor organizate atunci în Bucureşti şi alte oraşe ale ţării în care una dintre revendicările formulate viza eliminarea taxei auto, coaliţia guvernamentală PDL-UDMR a decis să suspende pentru un an, până la 1 ianuarie 2013, taxa de primă vânzare, cu explicaţia că proprietarii de maşini vechi trebuie să beneficieze de timp suplimentar pentru a vinde autovehiculele.

În luna octombrie, premierul Victor Ponta a anunţat că sistemul de taxare a proprietarilor de autovehicule va fi modificat începând cu anul viitor, prin înlocuirea actualei taxe de primă înmatriculare cu o taxă de mediu, calculată în funcţie de nivelul de poluare, dar care să nu fie mai mare decât preţul autoturismului.

El a precizat atunci că un grup de lucru format la nivelul ministerelor Finanţelor şi Mediului analizează în prezent variantele pentru noul sistem de taxare, care să încurajeze achiziţionarea maşinilor noi şi nepoluante, şi că va fi solicitat acordul Comisiei Europene astfel încât noua taxă care să fie introdusă de la 1 ianuarie 2013.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ministrul Cristian David: 20% din populaţia României trăieşte în străinătate

Străine sărbatori