in

Presa rusă, alarmată de ideea că Băsescu ar putea candida la preşedinţie în Republica Moldova

Îngrijorare la Moscova în legătură cu intenţia preşedintelui Traian Băsescu de a deveni cetăţean al Republicii Moldova. Ziariştii ruşi scriu că preşedintele Traian Băsescu cere reducerea taxelor consulare pentru cetăţenii moldoveni, tocmai fiindcă vrea să înceapă o carieră politică peste Prut, după încheierea mandatului de preşedinte al României.

Presa rusă, dar şi cea de la Chişinău şi Tiraspol oferă spaţii largi comentariilor despre simpatia preşedintelui român faţă de basarabeni.

Publicaţia moscovită „Nezavisimaia Gazeta” scrie că Traian Băsescu a solicitat reducerea taxelor consulare pentru cetăţenii moldoveni, pregătindu-şi astfel terenul pentru începerea unei cariere politice în Republica Moldova, după încheierea mandatului de preşedinte al României.

Totul a pornit de la declaraţiile unioniste făcute de Traian Băsescu în timpul recentei sale vizite la Chişinău, unde a fost întâmpinat cu căldură. Şeful statului român a spus că este decis „categoric” să ceară cetăţenia Republicii Moldova, menţionând că şi-ar dori ca românii să trăiască într-o singură ţară:

„Dacă acum nu putem avea cetăţenie română pe ambele maluri ale Prutului, măcar să le am eu pe amândouă. E o chestiune sentimentală. Dacă mi-o vor da, după ce îmi termin mandatul, m-aş bucura să fiu şi cetăţean al Republicii Moldova. Ar exprima ceea ce simt”, a spus Băsescu.

Băsescu îşi pregăteşte terenul?

Anunţul că vrea cetăţenia Moldovei i-a pus pe jar pe politicienii şi analiştii politici ruşi, care au exprimat, la unison, temerea că Băsescu ar intenţiona să intre în politică la Chişinău. Suspiciunile s-au accentuat după ce basarabeanul Eugen Tomac a devenit preşedinte interimar al Partidului Mişcarea Populară (PMP), partid care s-a declarat „partener al preşedintelui Băsescu”.

De menţionat că Eugen Tomac este deputatul pentru diaspora în colegiul care include Republica Moldova, el fiind ales pe listele PDL, din care a plecat de curând. În plus, Tomac a declarat că noua formaţiune pe care o conduce, PMP, va avea o filială şi în Republica Moldova.

De asemenea, Traian Băsescu a solicitat reducerea taxelor consulare pentru cetăţenii moldoveni. „Să ceri unui cetăţean din Republica Moldova să arate 500 de euro pentru a primi viză este mult prea mult. Va trebui să găsim o soluţie în sensul reducerii taxelor, pentru că nu din taxe consulare foarte ridicate pentru moldoveni se îmbogăţeşte România. Dar, este adevărat, nu poţi să aplici taxele consulare discriminatoriu, deci va trebui găsită o formulă universal-valabilă”, a menţionat Băsescu.

În prima fază, şeful statului român a exclus posibilitatea unei cariere politice la Chişinău, dar aflat de curând la Sulina, în mijlocul tinerilor moldoveni de la tabara ARC, Traian Băsescu a reaprins spiritele. El nu a mai oferit acelaşi „nu” răspicat când a fost întrebat dacă va candida la preşedinţia Republicii Moldova: „Pentru a putea candida în Republica Moldova, trebuie să ai cetăţenie şi să fi locuit 10 ani pe teritoriul acestui stat”, a menţiona preşedintele Băsescu.

Şanse reduse

Ultimele declaraţii ale lui Traian Băsescu au reaprins spiritele la Moscova şi Tiraspol, precum şi în tagma politicienilor pro-moscoviţi de la Chişinău.”Traian Băsescu este cunoscut prin promovarea ideilor unirii celor „două Românii”, cu alte cuvinte a României şi Republicii Moldova”, scrie „Nezavisimaia Gazeta”. În cazul în care Traian Băsescu va „intra în politica moldovenească, va diviza electoratul de dreapta”, consideră politicianul moldovean, ex-comunistul Victor Stepaniuc. Şi explică: „pentru că i se vor alătura nu doar unioniştii, dar şi cetăţenii Republicii Moldova cu paşapoarte româneşti. Astfel, Băsescu va intra în Parlamentul Republicii Moldova. Mai mult, el ar fi susţinut de tinerii sub 35 de ani, care sprijină, de asemenea, ideea unirii Republicii Moldova cu România”, crede Stepaniuc.

Pe de altă parte, directorul Institutului de Politici Publice de la Chişinău, Arcadie Barbăroşie, consideră că apariţia lui Băsescu pe scena politică a Republicii Moldova este puţin probabilă. „În Moldova, şeful statului este ales de parlament, fapt care i-ar reduce şansele de a câştiga, iar Băsescu nu va accepta să rămână un simplu membru al Parlamentului moldovenesc”, susţine Barbăroşie.

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cea mai scurtă expulzare: Repatriată cu avionul de poliția din Vicenza, s-a întors în 24 de ore

Răzbunarea, arma prostului: alungat din Italia, a încercat să blocheze o șosea națională la Ventimiglia