in

Proiect de lege pentru românii din străinatate care au muncit la negru: plata retroactivă a contribuțiilor la pensie

Expunerea de motive

In prezent exista numeroase solicitari din partea cetatenilor români din tara si din strainatate cu privire la asigurarea in cadrul sistemului public de pensii din Romania. Acesti cetateni nu pot accede la o pensie intrucat nu indeplinesc conditiile prevazute de lege cu privire la stagiul de cotizare. Acestora le lipsesc cativa ani sau chiar cateva luni pentru realizarea stagiul de cotizare necesar pentru obtinerea pensiei.

Legea actuala nu permite plata retroactiva a contributiilor de asigurare sociala pentru nicio categorie de cetateni.

Este necesara imbunatatirea cadrului normativ astfel incat statul sa raspunda cerintelor tuturor persoanelor care au nevoie de o forma adecvata de protectie sociala.

Prin plata retroactiva a contributiilor de asigurare sociala, pentru persoanele care nu au avut obligatia de a se asigura in sistemul public de pensii, am sprijini acei oameni care mai au nevoie de o anumita perioada de timp pentru atingerea stagiului de cotizare minim sau complet.

Sistemul de protectie sociala va fi imbunatatit prin oferirea posibilitatii unui numar insemnat de persoane de a accede la o forma de protectie sociala in absenta careia mijloacele lor de subzistenta nu ar fi in masura sa le acopere un trai decent.

Se va evita excluderea de la protectia sociala a unor categorii de persoane aflate la o varsta la care greutatile vietii se simt mult mai apasat si orice ajutor este binevenit.

Se va evita cresterea numarului de persoane care, în lipsa îndeplinirii conditiilor de pensionare, ar apela la sistemul de asistenta sociala, situatie ce ar împovara bugetul de stat.

Proiect de lege pentru completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice

Parlamentul Romaniei adopta prezentul proiect de lege.

Art.I

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Dupa articolul 49 se introduce un nou articol, articolul 49¹, cu urmatorul cuprins:

Art. 49¹:

(1) Persoanele care nu au calitatea de pensionari, pentru care nu exista obligatia asigurarii în sistemul public de pensii, în conformitate cu legea nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, pot efectua plata contributiei de asigurari sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii ori într-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia.

(2) Plata contributiei de asigurari sociale prevazute la aliniatul (1) se realizeaza in baza unui contract de asigurare sociala incheiat intre persoana interesata sau, dupa caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii competenta, în functie de domiciliul sau resedinta persoanei.

(3) Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contributiei de asigurari sociale sunt cele care se încadreaza în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare sociala si ultimii 5 ani anteriori acestei date.

(4) Perioadele pentru care persoanele prevazute la aliniatul (1) achita contributia de asigurari sociale se considera stagiu de cotizare în sistemul public de pensii.

(5) Perioadele pentru care se poate efectua plata contributiei de asigurari sociale sunt cele anterioare datei la care sunt îndeplinite conditiile prevazute de lege privind vârsta standard de pensionare.

(6) Plata contributiei de asigurari sociale se efectueaza într-o singura transa sau esalonat, în transe.

 

Ovidiu Raețchi, deputat Diaspora

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Atac la consulatul din Barcelona, MAE face apel la „un comportament civilizat şi demn” din partea românilor

Tortona, îşi teroriza fosta soţie: Se ascundea în portbagaj şi ieşea pe neaşteptate