Menu
in

„Mita în vămi” a ajuns la Constanţa

Procurorii Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de 30 de inculpaţi pentru infracţiuni de corupţie în legătură cu activităţile de import – export de mărfuri provenite din afara graniţelor UE desfăşurate în vămile din Constanţa. Fostul secretar general al Ministerului de Interne Laurenţiu Mironescu şi senatorul Mircea Banias sunt bănuiţi de coordonarea unei reţele care controla Portul Constanţa, formată din cetăţeni chinezi şi turci.

 

Poliţiştii de frontieră şi procurorii anticorupţie au descins luni, 23 mai, în 40 de locuinţe şi sedii de firmă din Constanţa, pentru a strânge probe într un dosar de contrabandă şi evaziune fiscală. Capi de listă în acest caz au fost Laurenţiu Mironescu (43 de ani) – secretar general în cadrul Ministerul Administraţiei şi Internelor, şi Mircea Banias (45 de ani) – senator PDL de Constanţa.

Procurorii anticorupţie susţin că în portul Constanţa – Agigea acţiona o adevărată caracatiţă care încerca să controleze instituţiile statului. Mai mult, sumele de bani erau cerute cu o frecvenţă zilnică, în cuantum cuprins între 1.000 şi 7.000 USD pentru fiecare transport, prejudiciind statul cu cu sume cuprinse între 232.186,12 lei şi 8.280.932 lei pentru fiecare transport de marfă introdus ilegal. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de 30 de inculpaţi.

În cazul senatorului Mircea Banias, procurorii au dispus măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara pe un termen de 30 de zile. În sarcina acestuia s-au reţinut infracţiunile de aderare la un grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la delapidare.

De asemenea, au fost reţinuţi 28 de inculpaţi, între care Laurenţiu Mironescu, fost Secretar General al Ministerului Administraţiei şi Internelor, cercetat pentru trafic de influenţă şi constituirea unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup.

Printre cei reţinuţi s-au mai numărat Eugen Bogatu – fost director al Direcţiei Domenii Portuare, Sunai Cadâr – directorul Direcţiei Regionale Vamale Constanţa, Liviu Durbac – fost şef al Vămii Constanţa Sud Agigea şi comisarul şef Adrian Pătraşcu – adjunctul Grupului de Nave Constanţa. În acest dosar sunt cercetaţi şi oameni de afaceri români şi chinezi, toţi suspectaţi că au importat mărfuri din China fără să plătească taxe vamale.

Mironescu, demis de la Interne

Ancheta a început în luna octombrie 2010. În perioada supravegherii, peste 30 de TIR-uri încărcate cu marfă din China au ieşit din port fără să fie verificate. De asemenea, numeroase vase cu produse petroliere au fost aduse în Portul Constanţa, unde, ca urmare a unor intervenţii făcute de Mironescu şi Banias, nu ar mai fi fost verificate pentru a se evita plata accizelor. Laurenţiu Mironescu şi Mircea Banias au fost puşi sub acuzare pentru trafic de influenţă, după ce au fost monitorizaţi de SRI timp de mai multe luni. Luni, 23 mai, ministrul de Interne, Traian Igaş, a decis destituirea lui Laurenţiu Mironescu din funcţia de secretar general, după ce a avut o întrevedere cu premierul Emil Boc la Palatul Victoria. Mironescu a fost înlocuit de adjunctul său, Alexandru Dumitrana.

Contrabandă cu orice

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurorii DNA, a rezultat faptul că, în perioada mai 2010 – martie 2011, la nivelul autorităţilor vamale şi portuare din Municipiul Constanţa, s-a constituit un grup infracţional organizat ce are scopul de a controla instituţiile Statului Român cu atribuţii în activităţile de import – export de mărfuri, prin birourile vamale de pe raza Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (D.R.A.O.V.) Constanţa, dar şi din Municipiul Bucureşti.

Toate persoanele implicate în această vastă activitate infracţională acţionau în mod coordonat în scopul facilitării contrabandei cu mărfuri de orice gen, din afara graniţelor UE, în schimbul remiterii unor sume de bani sub formă de mită, funcţionarii vamali având atribuţia de a nu constata sau denunţa infracţiuni sau contravenţii comise la una din cele mai importante vămi din România.

Au fost introduse în România mărfuri contrafăcute, mărfuri interzise la import, mărfuri ce nu sunt însoţite de avizele sau autorizaţiile necesare, mărfuri de altă natură sau în alte cantităţi decât cele declarate în vamă, mărfuri flagrant subevaluate, mărfuri provenind de la societăţi comerciale ori din ţări ce necesită taxarea anti-dumping, fără perceperea acestor taxe şi au fost falsificate documente de achiziţie externă a mărfurilor (în scopul diminuării bazei de taxare vamală a acestora). Pe de altă parte, membrii grupului percepeau sume de bani inclusiv pentru procesarea vamală legală a mărfurilor licit introduse în România.

Prin portul Constanţa au trecut în 2010 peste 47 de milioane de tone de marfă, acesta fiind cel mai important centru de comerţ al României. Reprezentanţii mediului de afaceri susţin că este şi cel mai mare focar de evaziune. În timp ce mai multe vămi din România au fost decimate de procurorii anticorupţie în ultima vreme, vama Constanţa a fost ocolită până acum de controale, verificări, anchete.

Banias se ascunde după imunitate

După audierile la DNA, senatorul Mircea Banias era optimist. „Procurorii nu m-au lăsat să înţeleg că urmează să ia alte măsuri împotriva mea”. Parlamentarul a ţinut să precizeze că nu a fost reţinut de reprezentanţii DNA, ci doar însoţit, cu mandat de aducere, de la Constanţa, la sediul DNA din Bucureşti. „Nicio percheziţie nu e posibilă fără votul colegilor senatori. Nu a fost nicio percheziţie. Practic, au sunat la uşă şi m-au invitat la DNA”, a spus Banias.

Senatorul PDL Mircea Banias a fost învinuit pentru favorizarea infractorului în dosarul privind vânzarea unor motoare industriale de la UCM Reşiţa firmei lui Said Baaklini, achiziţie ce a condus la o restituire de TVA în valoare de 60 milioane euro.

Mircea Banias a fost cercetat în acest dosar alături de Said Baaklini, Adrian Chebuţiu, Coriolan Adrian Preda şi Eugen Bogatu. La începutul acestui an, procurorii DNA au decis scoaterea de sub urmărire penală a lui Banias. Mircea Banias este fostul director al Administraţiei Porturilor Constanţa, devenit apoi senator.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version