in

Reportaj/ Sinuciderile copiilor părăsiţi îi întorc acasă pe „italieni”

“Evenimentul Zilei” a publicat un reportaj realizat printre românii emigraţi la Florenţa, cu privire la perspectiva întoarcerii în România. Tot mai mulţi conaţionali, scrie EVZ, decid să se întoarcă în ţară, îngrijoraţi de faptul că din ce în ce mai mulţi copiii lăsaţi în grija rudelor ajung să se sinucidă de dorul părinţilor plecaţi la muncă peste graniţă.

Unul din cele mai cutremurătoare cazuri este cel al Lilianei, “o moldoveancă plecată în Italia în căutarea unui trai mai bun”, care a fost chemată în ţară de rude, iar când a coborât din autobuz i s-a spus că fiul ei s-a sinucis.

Din reportaj rezultă că majoritatea românilor care lucrează în Italia şi care şi-au lăsat copiii acasă, în grija rudelor, sunt din Moldova”. Tocmai de aceea reporterii au vorbit cu câţiva din membrii comunităţii de români stabiliţi la Florenţa, unde ar trăi 3.000 de moldoveni.

„Astăzi am vorbit cu fetele mele la telefon. Mereu îmi spun să vin acasă. Am trei fete în ţară, una de trei ani şi jumate, alta de 12 şi încă una de 13 şi jumate. Mereu când vorbesc cu ele mi se pune un nod în gât, mi se zburleşte pielea pe mine. Fetele mele au stat singure vreo şapte luni”, spune Costel, care precizează că cea care are grijă de copii e mama lor, împreună cu bunica: „Mama mea are grijă de ele. Din păcate când m-a sunat mama şi mi-a spus că nu se mai înţelege cu ele, că sunt mari de acum şi nu le mai face faţă, am trimis-o pe nevastă-mea acasă. Ea lucra aici, ca badantă, şi am decis că aşa e mai bine (…). De aia am şi trimis femeia acasă. După ce am auzit ce-au păţit ceilalţi copii. Unul dintre părinţi trebuie să stea cu copiii acasă. Să nu cadă în vreo depresie. Am văzut la televizor că unii copii s-au spânzurat. Cât câştig eu, le trimit lor. Nici eu nu mă simt mai bine aici, fără familie. Acum, mă gândesc serios să mă întorc acasă, la familie”.

„Mamă, cine e lunganul ăsta din pat?”

Un alt român povesteşte ce i s-a întâmplat unui văr de-al său, care s-a întors acasă după trei ani de muncă în Italia: „A lucrat aici, în Italia, cu noi şi a fost nevoit să se întoarcă acasă, din cauza crizei. Când a plecat din România, copilul lui era foarte mic. Când s-a întors, ăla mic a început să priceapă şi el nişte lucruri. Vărul meu a ajuns seara acasă, când băiatul dormea. Când s-a trezit, copilul era la marginea patului şi o întreba pe mă-sa cine e lunganul din pat, care stă lângă ea.Să nu te recunoască propriul copil e foarte trist. Aşa că a decis să rămână acasă”, spune Nelu Fasole din Galaţi.

Studiile realizate în ultimii ani în legătură cu românii care îşi lasă fiii acasă, au pus în evidenţă, printre altele,  faptul că: “Micuţii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate reprezintă un grup vulnerabil aflat în situaţie de risc, principalele efecte negative ale migraţiei părinţilor fiind scăderea interesului pentru şcoală sau întârzieri în dezvoltarea psihică”.

Integral pe Evenimentul Zilei

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

VIDEO/ Un film cu şi despre românii din Italia

Spectacol românesc de 1 Mai la Florenţa, cu Maria Ciobanu şi Ionuţ Dolănescu