in

Revoltă în PNL. Crin Antonescu ar putea pierde şefia partidului

Se anunţă vremuri grele pentru preşedintele PNL, Crin Antonescu. Conform unor surse politice, în formaţiunea liberală se coagulează o mişcare care are ca scop îndepărtarea din funcţie a lui Antonescu. Numulţumiţii îi reproşează lui Antonescu rezultatul referendumului şi scăderea în sondaje a partidului din ultima perioadă.

Surse politice afirmă că tot mai mulţi liberali sunt nemulţumiţi de prestaţia fostului preşedinte interimar şi de modul în care înţelege să conducă PNL. Eşecul la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu este tot mai greu de digerat în interiorul PNL. Pentru prima dată de la alegerea în funcţia de preşedinte al partidului, poziţia de lider a lui Crin Antonescu este contestată, se pare, în mod organizat.

Până acum, actele de disidenţă la adresa lui Antonescu au fost sporadice şi izolate. Datele problemei s-au mai schimbat, însă, în ultima vreme, iar acest lucru este dezvăluit de un apropiat al şefului PNL, Radu Zlati, fost consilier pe perioada cât a ocupat funcţia de preşedinte interimar. Într-o postare pe blogul personal, Zlati a confirmat existenţa unei mase critice la adresa lui Crin Antonescu, care este în plină organizare.

Tensiune în PNL

Surse liberale au declarat pentru Evz.ro că tensiunea din PNL a fost alimentată şi de faptul că, în această perioadă, se stabilesc candidaturile la Parlament, proces în care Antonescu acţionează discreţionar, încercând să-şi impună fidelii.

Potrivit statutului PNL, preşedintele are ultimul cuvânt în privinţa celor care vor reprezenta partidul în alegeri. Cei care nu se află în graţiile şefului PNL se tem că, din moment ce USL scade în sondaje, nu vor fi suficiente locuri şi pentru ei. Ei speră ca, strângând rândurile, să poată negocia mai eficient.

Aceleaşi surse susţin că disidenţii au în vedere şi convocarea unui Congres extraordinar al PNL la începutul lui 2013, cel mai probabil în luna februarie, în care să forţeze debarcarea lui Crin Antonescu. Şansele lor ar putea creşte în condiţiile unui scor slab al USL la parlamentare, care să ducă, eventual, la pierderea guvernării, în urma unui refuz al lui Tra ian Băsescu de a nominaliza un premier de la USL.

Antonescu, mână forte în PNL

După ce Crin Antonescu a preluat conducerea PNL, în acest partid a fost practic interzisă orice formă de opoziţie. Rând pe rând, Antonescu şi-a marginalizat toţi adversarii liberali, astfel că nu sunt puţini liderii liberali care ar putea pune la cale un puci. Andrei Chiliman, Ludovic Orban, Teodor Meleşcanu, Varujan Vosganian şi, chiar, Călin Popescu- Tăriceanu au simţit pe propria piele stilul autocrat al lui Antonescu. Meleşcanu a fost la un pas de excludere din partid, fiind salvat de numirea sa în fruntea SIE, care l-a determinat să se suspende din PNL.

Chiliman versus Antonescu

Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a rezistat până acum şefului PNL. Zvonurile despre un conflict între cei doi şi o posibilă eliminare a lui Chiliman de la conducerea organizaţiei PNL din Bucureşti au apărut din vara lui 2011.

„Eu îl ştiu pe Crin Antonescu de 21 de ani. Îl ştiu şi îl cred un om de caracter, care nu se pretează la politicianisme de două parale”, spunea, la acel moment, primarul sectorului 1. După mai puţin de opt luni, în aprilie 2012, Antonescu îi lua şefia organizaţiei din Bucureşti. „Propunerea (…) privind demiterea mea face parte din categoria deciziilor politicianiste”, a fost reacţia lui Chiliman.

Următorul conflict s-a produs în vara acestui an, când Chiliman a criticat pactul pe care USL vroia să-l semneze cu ONG-ul colonelului Dogaru. „Oricât ne-am fi obişnuit, în ultimii doi ani, să fie încălcat statutul PNL în răfuielile politicianiste cu indezirabilii din interior, ne este interzis să facem acest lucru”, i-a scris Chiliman lui Daniel Chiţoiu, locţiitorul şefului PNL pe perioada cât a fost preşedinte interimar. Deşi Antonescu a cerut excluderea primarului, ameninţarea nu a fost pusă în practică.

Pe lista disidenţilor din PNL apare şi Varujan Vosganian. Recent, el a scris pe blog: „Cred că în PNL lucrurile, cel puţin din perspectiva luării deciziilor, trebuie să se reaşeze. Aşa că lucrurile nu trebuie să fie cum vrea un singur om, indiferent care e acela”.

Videanu: Numai Papa a rămas necertat de Antonescu

Preşedintele interimar al PDL Bucureşti, Adriean Videanu a criticat prestaţia lui Crin Antonescu în funcţia de preşedinte interimar, spunând că numai Papa nu a fost criticat de Antonescu. Nici premierul Victor Ponta nu a scăpat de criticile democrat-liberalului.

„Nu vreau nici să jignesc, dar vreau să punctez lipsa de abilitate politică a celor doi lideri de la putere. Numai Papa a rămas necertat de domnul Antonescu în momentul de faţă”, a spus preşedintele interimar al PDL Bucureşti.

Adriean Videanu a mai adus în discuţie şi faptul că socialiştii europeni şi-au mutat Congresul de la Bucureşti la Bruxelles.

„Nu se poate ca domnul Ponta să ajungă în acest moment să fie refuzat de proprii colegi ai domniei sale să facă congresul la Bucureşti. Indiferent de cât ar încerca să mascheze acest aspect, ne dăm seama că este un refuz la derapajul pe care l-a avut de la regulile democratice şi ale statului de drept”, a mai spus Videanu.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Mădălina Ghenea, idilă cu actorul Gerard Butler

Cel mai ieftin oraş din Europa pentru turişti