in

Roşia Montană a scos mii de oameni în stradă. Băsescu: „Ponta, câţi bani ai luat ca să semnezi pentru proiect?”

Aproximativ 5.000 de persoane, majoritatea tineri, s-au strâns, ieri, în Piaţa Universităţii, pentru a protesta împotriva deciziei Guvernului Ponta de a aviza proiectul de lege privind exploatarea zăcământului de aur de la Roşia Montana.

Protestatarii au ocupat carosabilul din faţa Teatrului Naţional, după care au pornit în marş spre Guvern, iar în jurul orei 22.00 s-au întors, în coloană, în Piaţa Universităţii.

S-a scandat Uniţi vom salva Roşia Montana, Anulaţi legea, Ponta nu uita va veni şi ziua ta, Nu corporaţia face legislaţia, Presa română plină de minciună. Lozincile scandate nu au fost întotdeauna legate de Roşia Montană, ci au Proteste au avut loc şi în alte oraşe din ţară.

La Cluj s-au adunat peste 4.000 de oameni. „Hai afară, hai în stradă, pentru Roşia Montană!”, au strigat protestatarii.

Proteste au fost şi la Braşov. „Avem cu toţi o rană – Roşia Montană!”, a fost sloganul cel mai frecvent. Peste 300 de oameni s-au strâns în faţa Prefecturii Braşov. „Sperăm să sensibilizăm încă puţin măcar o parte din populaţia României care nu a aflat încă de acest proiect”, a explicat un participant.

Pe lângă problemele legate de mediu, protestatarii au ridicat şi problema câştigurilor prea mici pe care le-ar primi statul din exploatarea resurselor. „Se laudă cu 6%, dar peste tot în ţările civilizate e 20%. Târgul pe care ţara noastră îl face nu e avantajos”, afirmă un participant.

Şi la Timişoara au ieşit în stradă aproximativ 300 de persoane. Protestatarii consideră proiectul aurifer extrem de dăunător pentru mediul înconjurător. „Petiţia nu poate să facă multe chestii, noi putem să facem ceva dacă ieşim în stradă”, sunt ei de părere.

La Sibiu, peste 200 de oameni s-au strâns în Piaţa Mare, unde au protestat timp de mai bine de o oră: „Nu suntem de acord cu Roşia Montană, cu exploatarea minieră de către străini, vrem ca ea să se facă de către români. Noi am venit doar să ne exprimăm punctul de vedere şi să vedem ce va urma”. S-a scandat împotriva proiectului şi la Iaşi. Oamenii care protestează îşi pun toate speranţele că Parlamentul va respinge proiectul de lege. Ei au de gând să continue manifestaţiile dacă acesta va fi votată totuşi de legislativ.

Referendum pentru aurul din Apuseni

Preşedintele Traian Băsescu a sugerat astăzi că premierul Victor Ponta a primit bani de la compania Gabriel Resources pentru a aproba exploatarea de la Roşia Montană. Preşedintele a amintit că în vremea guvernului Boc, Ponta l-a acuzat că a luat bani pentru a susţine proiectul de exploatare de la Roşia Montană. La rândul său, Băsescu a profitat de ocazie ca să îl întrebe pe premier: „Ponta, câţi bani ai luat de la Roşia Montană?”.

„Vă aduceţi aminte cum ţipa Victor Ponta din opoziţie câţi bani a luat Băsescu pentru semnarea proiectului de la Roşia Montană şi nici nu semnasem nimic, acum îl întreb eu: Ponta câţi bani ai luat să semnezi pentru Roşia Montană?”, a afirmat şeful statului într-un interviu la „Adevărul”. „Să deschidem un dialog cu societatea. Nu vă ascund că nu am nicio problemă să declanşez un referendum naţional pe tema aceasta. Dacă dezbaterile vor continua şi nu găsim un mod de a face proiectul acceptabil pentru societate, îl decidem prin referendum. Nu exclud posibilitatea să-l organizez, dacă guvernul nu găseşte resurse să discute cu societatea civilă, îl organizăm cu europarlamentarele, chiar în aceste condoţii de referendum cu 50%. Problema este de interes major. îmi menţin punctul de vedere că reluarea mineritului e o oportunitate pentru România. în acelaşi timp, trebuie să vedem soluţia pentru ca societatea să fie împăcată cu acest proces”, a declarat Traian Băsescu.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Traian Băsescu este bunic. Elena, fiica preşedintelui, a născut o fetiţă

Ecaterina Andronescu: „Avem în plan deschiderea unui liceu românesc la Napoli”