in

Români surprinşi de infernul din Nepal. Mii de morţi în urma unui cutremur devastator

Un cutremur de 7,9 grade pe scara Richter a devastat Nepalul sâmbătă dimineață, seismul fiind cel mai puternic înregistrat în ultimele opt decenii în această țară. Câteva mii de persoane au murit, iar sute de clădiri, dintre care unele istorice, au fost distruse.

Martorii povestesc imagini de groază: oameni întinși pe jos, morți sau răniți, clădiri prăbușite, drumuri rupte și localități izolate. Cutremurul a fost atât de puternic, încât a provocat mai multe avalanșe pe vârful Everest, 17 alpinişti fiind uciși de avalanşele provocate de cutremurul inițial și de replicile sale, dintre care una a ajuns ieri până la 6,7 grade pe scara Richter.

Patru alpiniști români, Alex Găvan, Teofil Vlad, Zsolt Torok și Justin Ionescu, aflați în bazele de aclimatizare din mai multe zone montane, au scăpat, dar au trecut prin momente dificile. “Cutremur uriaș în tabăra de bază de pe Everest. Apoi avalanșă uriașă de pe Pumori. Am fugit din cort pentru a-mi salva viața. Nu sunt rănit. Dar sunt mulți oameni sus pe munte”, a scris Alex Găvan pe contul său de Facebook. Ulterior, alpinistul român a participat la căutarea victimelor, descriind o imagine cutremurătoare. “Dezastru uriaș. Am ajutat la căutarea și salvarea victimelor într-o zonă uriașă distrusă. Mulți morți. Mult mai mulți răniți grav. Vor muri și alții dacă elicopterul nu ajunge curând”, a anunțat Alex Găvan pe reţeaua socială.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat ieri că, după cutremurul din Nepal, au fost identificați 28 cetățeni români care au fost contactați și se află în afara oricărui pericol. Misiunea diplomatică a României din zonă ”nu a primit nicio confirmare oficială referitoare la existenţa vreunui cetăţean român printre victime”, a precizat MAE pentru Mediafax.

Poliţia nepaleză a anunţat că bilanţul seismului a ajuns astăzi la peste 3.218 de morţi şi peste 6.500 de răniţi. Cel puţin 700 de persoane au murit numai în capitală, Kathmandu, un oraş cu aproximativ un milion de locuitori, unde numeroase case sunt vechi şi înghesuite.

Seismul a fost resimţit şi în statele învecinate, iar 49 de persoane au murit în India, 17 în regiunea autonomă chineză Tibet şi alte patru în Bangladesh.

FMI este gata să trimită o echipă în Nepal, pentru evaluarea necesarului de finanţare, în timp ce guverne, companii private şi grupuri umanitare s-au mobilizat să sprijine acest stat după cel mai grav cutremur produs în ultimele opt decenii, transmite Bloomberg, citată de Mediafax. Nepal este una dintre cele mai sărace țări din Asia, cu un venit mediu pe cap de locuitor de circa 62,5 dolari pe lună. Funcționarea infrastructurii, de la telefonia mobilă la sistemele de purificare a apei, a fost întreruptă din cauza cutremurului.

Guvernul american a alocat deja fonduri inițiale de sprijin de 1 milion de dolari, sumă egală cu cea oferită de gigantul din sectorul tehnologiei Google. Un director din cadrul Google și-a pierdut viața în avalanșele de pe muntele Everest, iar compania încearcă să aducă acasă alți trei angajați. De asemenea, Uniunea Europeană oferă Nepalului 3 milioane de euro sub formă de ajutoare de urgență.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Noi video cu „badanta” afurisită din Calabria, cum o batjocoreşte pe bătrâna italiancă asistată

Klaus Iohannis: «Vin la Roma să apăr drepturile românilor din Italia»